Законът не изисква задължително родна продукция в телевизиите

Варна Лайф

28-01-2010, 13:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Депутатите днес се "поправиха" като прегласуваха своето решение от първото четене на промените в Закона за радиото и телевизията.

И така отпадна задължението за частните и националната телевизия да излъчват 25 процента оригинална българска продукция в годишните си програми. Такова бе предложението на правителството, което бе подкрепено от депутатите-социалисти.

Още на първо четене срещу него "скочиха" народните представители от ДСБ. Според тях изискването за национална продукция противоречи на основни постановки в европейското законодателство. Това възражение бе прието от народните представители от ГЕРБ, които редактираха предложението на своето правителство и телевизионните оператори вече няма да имат задължението за 25 на сто чисто българска годишна програма.

Половината от годишното програмно време трябва да бъде запазено за европейската продукция в телевизионните програми,когато обаче това е практически възможно. Най-малко 12 на сто от тази квота обаче задължително трябва да бъде предназначена за европейски произведения от независими продуценти, записа парламентът при второто четене на измененията в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Така на практика депутатите се отказаха от спорната 25-процентна квота за европейски продукции, която беше приета при първото гласуване на законопроекта на Министерския съвет. При дебата на първо и второ четене за дела на европейските продукции левицата  с предложенията си се доближаваше повече до законопроекта, внесен от правителството. ГЕРБ и Синята коалиция държаха на  понижаването на прага на 12 процента.

Парламентът в крайна сметка одобри на второ четене в 12 % праг да не влизат новините, спортните предавания, телевизионните игри, рекламите, както и повторенията на европейските предавания. Квотата няма да важи за местните телевизионни оператори.

Левицата настяваше в квотата от 50 процента да влиза задължителен 25-процентен дял за оригинално произведена българска продукция. Предложението за подквота бе направено от Стефан Данаилов и Петър Курумбашв от БСП.Въвеждането на подквота не третира равнопоставено продукциите от европейските страни, репликира депутатка от ГЕРБ. Около десет държави в ЕС имат задължителен дял за оригинални национални програми, заяви Стефан Данаилов.От левицата посочиха, че това ще стимулира българското производство, което защитава националната идентичност.

Ние не сме “против” българските продукции, но в законопроекта не може да има думи като “български”, което е дискриминационно, каза Искра Фидосова - съпредседател на ПГ на ГЕРБ. Тя обясни, че примерите на левицата за въведена квота за национална продукция в някои европейски страни, важат само за националните им телевизии.

Предложението за подквотата за българска продукция бе отхвърлено от Синята коалиция с аргумента, че тя потиска свободата на пазара и принципа за конкуренция. Трябва да има свобода на избора на телевизионните доставчици и ако българските продуценти са талантливи и предлагат качествени продукции, то процентът на българските предавания ще е повече от исканите 25, каза Асен Агов.