Великобритания, Гърция, Испания и Норвегия настояват за приоритет върху икономическия растеж за 2010 г.

Новините

20-02-2010, 12:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Министър-председателите на четирите европейски държави алармираха финансовата общност на Европа, че ще се фокусират върху икономическото си развитие, а не толкова върху намаляване на бюджетия дефицит. 

Те са помолили задочно инвеститори и анализатори, които в последните седмици бяха изключително критични именно към тези държави, да променят краткосрочната си перспектива върху проблема, като я заменят с такава, която ще бъде по-благоприятна за обществото като цяло. Посланието, което идва и като отговор на многото нападки спрямо правителствата на четирите държави членки на Европейския съюз, изглежда обаче ще вбеси голяма част от инвеститорите и финансовата общност на Европа, които настояват  правителствата с висок бюджетен дефицит да ги намалят незабавно, поради растящите опасения за невъзможността да погасят огромния размер на дълговете си.

„Приоритетът на Европейския съюз тази година трябва да е върху икономическото развитие и създаването на работни места” каза британския министър-председател, Гордън Браун, на конференция в Лондон вчера. Испанският министър-председател, Хосе Луис Родригес Запатеро коментира така: „Ние няма да попаднем в капана на тези, които провокираха кредитната криза. Ще намалим дефицита си, но само когато икономическото възстановяване е стабилно и активно-действащо и в никакъв случай за сметка на общественото спокойствие и единство.”

В последните няколко седмици четиримата лявоцентристки лидери бяха атакувани от масово недоверие в способността им да поставят собствените си икономики и финанси под контрол. Гръцкият премиер Папандреу за пореден път през изминалата седмица трябваше да убеждава Европа в способността на Гърция да подобри финансовото си състояние и да успее да наложи драконовските мерки за намаляване на бюджетния си дефицит, които оповести наскоро, а именно: да намали дефицита си до 3% от БВП до 2013г, от 12% в момента. Г-н Папандреу каза на същата конференция в Лондон: „Гърция е наш проблем и ние не търсим нито някой, който да ни избави от затруднението, нито някой, който да ни заеме пари. Имаме изготвена програма и ще направим каквото е необходимо за да постигнем целите, които си поставяме.”

Анализатори обаче са много скептични към тези поредни обещания от страна на гръцкото правителство, че ситуацията е под контрол. Въпреки призивите на политиците обаче, правителствата и финансовите пазари стоят на противоположни страни, с голямо разстояние между тях, по отношение на това как трябва да излезе Европа от най-лошата рецесия от 60г. насам. Изглежда, че упрекът от страна на бизнеса е, че политиците повече говорят отколкото да предложат специфично решение на ситуацита в Гърция. Инвеститори и фанансисти от друга страна се интересуват главно от фактите и от цифрите, които напоследък са тревожни, именно за тези четири икономики.