Адвокатите на Георги стигнаха до отчаяни ходове да защитят клиента си

Архив Варна

23-02-2010, 12:48

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Адвокатите на обвинения за зверското убийство на Радостина Евтимова Георги Цветанов, днес стигнаха до отчаяни ходове и странни тези в опит да защитят клиента си. Някои от твърденията им бяха определени от прокурор Радослав Лазаров като перверзни и преминаващи моралната граница.

Явно Илиян Василев и Тодор Касабов са решили да протакат процеса и днес засипаха съда с нови искания. Преди това адвокат Касабов направи всичко възможно да накара вещото лице, направило експертизата на откритата кръв, да каже, че има засечени три различни кръвни групи. Това е една от защитните версии за присъствието на трети човек на местопрестъплението, на която Касабов много държи. Той пробва също така да обвини експерта, че доказателствата не са били съхранявани правилно, като първо поиска отвода му, защото той бил правил и експертната справка по предварителното производство и бил заинтересован да я потвърди пред съда. Данните на експерта обаче бяха приети и той обясни, че не може да се твърди категорично, че на мястото има следи от друга кръв, освен от тази на Радостина и Георги.


Адвокат Василев пък директно обвини полицаите, които са правили първия и втория оглед на местопрестъплението, в манипулиране на доказателства. Според защитата, на снимките от първия и втория оглед имало разлики. При втория оглед на местопрестъплението са открити гривна на жертвата и стъкло от часовника на подсъдимия, които липсвали при откриването на трупа. На това твърдение беше отговорено, че предметите са били под тялото на убитото момиче и няма как да ги има на снимките от първоначалния оглед. Следващите твърдения на защитата обаче предизвикаха явното възмущение на представителя на държавното обвинение.


Според адвокат Василев на снимките от огледа Радостина е с бикини и цялата в кръв. На снимката, намерена в телефона на Георги обаче, е снимана без бельо и с почистено от кръвта тяло, на което личат пробожданията. Има обективни основания да се смята, че часовникът е бил подхвърлен, а снимката е била направена, след като телефонът е иззет от разследващите и тялото вече е било почистено от кръвта, каза защитникът в съдебната зала. Той поиска да бъдат разпитани полицаите, извършили и двата огледа. После каза, че има и други разлики. При първия оглед балконската врата на стаята, където е извършено убийството, е затворена, а щорите и завесата са спуснати. На снимките, правени седмица по-късно, вратата е отворена, а щорите и завесата са дръпнати. Всички тези твърдения бяха наречени от прокурор Лазаров перверзни. Той беше искрено възмутен от опита на защитата да обвини  разследващите, че са избърсали кръвта и са събули бикините на жертвата, за да натопят Георги. Според него тази защитна теза преминава моралните граници. "Подобно твърдение означава, че полицаите не само са манипулирали доказателства, но и са се гаврили с труп", каза Лазаров. 


Защитата на Георги обаче не спря до тук. Адвокатите поискаха да бъде разпитан домоуправителят на блока, в който беше открито тялото на Радостина, за да се разбере какви са били отношенията й със съседите й, които били турски студенти. Според адвокатите те можели да прескочат терасата и така да стигнат до апартамента на Петър.

Както обяви преди два дни адвокат Касабов, в съда днес от негова страна бяха направени серия нови искания, които според прокурор Лазаров целят забавянето на процеса. Защитата на Георги поиска да бъде разпитан полицаят, който го е обискирал, нова техническа експертиза за разговорите между Радостина и Петър в скайпа във фаталната нощ, както и ново изследване, дали могат да бъдат променяни настройките на телефона на Георги с цел да се манипулира часът на създаване на снимката на жертвата.