Майка връчила детето си на зам.-кмета Базитов, докато се отвори място в градина

Животът

05-07-2010, 14:07

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Майка на дете, което не е било прието в градина, поставила в шах зам.-кмета на Варна, който отговаря за образованието - Коста Базитов.

Разгневената от липсата на места в забавачките жена, си записала час в приемния ден на висшия общинар. На срещата тя отишла с хлапето си и за изненада на зам.-кмета му го връчила да го гледа, като му оставила и торба с детски дрехи. Идеята била общинарят да се грижи за неприетото в градина хлапе, докато се намери свободно място.

Майката явно е била твърдо решена да успее с изпълнението на плана си, тъй като, след като оставила на Базитов детето си заедно с комплекта дрехи, си тръгнала. Служители от общинската дирекция обаче я настигнали още на асансьорите с думите, че й обещават място в детска градина във „Владиславово“, където майката живеела. Ако случайно не успеели да осигурят място там, чиновниците уверявали, че със сигурност ще настанят оставеното на зам.-кмета дете в седмичната детска градина на Златни пясъци.

Тази история е разказана във форума към интернет сайта „БГ мама“ в тема, озаглавена „НЕприети в детски градини-Варна-2010“. На това място родители, предимно майки на неприети деца в забавачките, обсъждат проблемите с приема и въобще всичко свързано с детските градини във Варна.

Писания в темата от форума твърдят,  че на последната среща с майките Базитов е размахал списък с имена на 19 деца и малко завоалирано казал, че им е обещал места.

Коментарите около уникалната история с връченото на зам.-кмета дете са в посока, че който не е поискал, той не е бил приет. Става въпрос за родители на деца, които са останали извън градините след тегленето на томболата. Начинът да се уредиш е да отидеш в кабинета на Базитов и да започнеш да ревеш, докато не бъде обещано място за детето ти, коментират майките. Дори има и предложение всички неприети хлапета да бъдат заведени от родителите си в общината и оставени там заедно с комплект дрехи и принадлежности.

„Оставяме ги и това е! Какво е това нещо – с нахалство към прогрес!“, възмущава се участничка във форума към сайта.

Друга майка пък заявява, че дори не знае как да коментира въпросната информация. И подчертава, че е учудена от обявените бройки за прием на набор 2006/2005/2004. От една страна капацитетът на групите уж бил увеличен с по-няколко бройки, а в същото време постоянно излизали свободни места - по 3, по 5, а в детска градина „Пушкин“ - дори цели 15.

„... желаещите почти навсякъде са по-малко от обявените свободни места, а уж и в предишните години имаше проблеми в местата - къде са тези неприети деца“, пита една от майките.