Кметът пуска още деца в градините, но срещу 1,30 лв. на час

Животът

19-07-2010, 12:56

Снимка:

СНИМКА: IMPACTPRESSGROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Почасово гледане на деца в общинските градини предлага, като нова социална услуга кметът на Варна Кирил Йорданов.

Идеята му е родителите на неприетите в забавачки хлапета все пак да имат някаква алтернатива. Определените от кмета часове са от 9 часа сутринта до 12 на обед и от 16 часа до 19 часа.
Предвид капацитетните възможности на общинските градини новата услуга не включва хранене и следобеден сън на децата. Разчетите показват, че един час за обучение и възпитание на едно дете е в размер на 1,30 лева, пише в предложението на кмета до местния парламент.

Новата услуга ще стане факт, ако общинските съветници гласуват промяна в наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги, като вкарат в нея предложението за почасово гледане на деца срещу 1,30 на час. То важи за ползване на общинските градини от деца в яслена възраст и 3-годишните докато стане време за задължителното им обучение. Припомняме, че според новите промени в закона за просветата 5-годишните ще ходят на задължителна предучилищна в продължение на две учебни години.

Някои родители на деца, които останаха извън градините след томболота за приема приветстваха предложението на кмета с думите, че и това е нещо. Други обаче веднага пресметнаха, че ако оставят хлапето си 20 дни в месеца от 9 часа сутринта до 12 часа на обед ще трябва да платят 78 лева за това „удоволствие“. При това без в цената да влиза храна.
За сравнение родителите, чиито деца ходят цял ден на забавачка, закусват и обядват там и спят следобеден сън, плащат по малко от 50 лева на месец за тази услуга на общината.