106 деца във Варненско чакат осиновители, за 97 търсят и в чужбина

Животът

29-11-2010, 15:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общо 331 деца са настанени към момента в петте специализирани институции във Варненска област, но в регистъра за пълно осиновяване са вписани едва 106.

65% от тях са с трайно увреждане. То ги прави нежелани за кандидат-осиновителите, които само в регистъра на Регионалната дирекция за социално подпомагане са 4585, съобщи шефът й Емануил Манолов. 97 деца на възраст от 3 до 17 години са вписани и във водения от Министерството на правосъдието регистър, което им дава възможност да бъдат осиновени и от хора, живеещи в чужбина. За всички тях Съветът по осиновяване към дирекцията е търсил възможност за национално осиновяване, но поради здравословните им проблеми, специалните им нужди или по-високата възраст българските осиновители не ги искат.

От началото на годината са приключили 59 осиновителни производства срещу 61 за миналата година. Сега обаче в чужбина са осиновени само 9 деца, докато през 2009-а - 22.  В ход са още 6 процедури по осиновяване - 3 за България и 3 за чужбина. Най-предпочитани от осиновителите са децата на възраст до 3 години, сочат наблюденията на специалистите от дирекцията. Най-много деца пък се изоставяли скоро след раждането, преди да са навършили 6 месеца, а близо 40% всяка година постъпват в институции направо от родилния дом.

Нов момент в процедурата по осиновяване е приета в началото на октомври наредба за специални мерки за осиновяване на деца със здравословни проблеми, специални нужди или на възраст над 7 г. Тя предвижда на електронната страница на Агенцията за социално подпомагане да се публикува информация за пола, възрастта на детето, данни за трайното му увреждане и възможността му за социална адаптация. Достъп до нея обаче ще имат само кандидат-осиновителите, вписани в националния регистър, уточни Манолов.