Миналогодишната томбола за прием на деца в забавачките не била съвсем законна

Мисия Варна

11-01-2011, 11:46

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Електронната томбола, която определи кои деца влизат в детска градина и кои не през миналата година, не е била съвсем законно проведена.

Това стана ясно днес от думите на зам.-кмета на община Варна Коста Базитов, който отговаря за образованието в града.

Както е известно, през тази година лотарията за прием на деца в забавачките ще се провежда не централизирано от общината, а във всяка градина поотделно. По думите на Базитов, причината за това е, че законът ясно казва, че отговорността за приема носят директорите на детските градини. Според зам.-кмета през миналата година това законово изискване не е било съвсем нарушено. Факт е обаче, че през настоящата общината само ще контролира електронната лотария, но отговорността за нея вече ще е единствено в директорите на градините.

Базитов разясни и новите правила за прием в детските градини, които трябва да бъдат публикувани на сайта gradini-varna.bg до средата на месеца. Тазгодишните критерии се припокриват със старите от миналата година. Има едно-единствено нововъведение. То е, че децата в риск ще получават предимство. Дали дадено дете е в риск пък ще се доказва с документ от Агенцията за закрила на детето. Базитов дебело подчерта, че това нововъведение не е измислено заради хлапетата от ромски произход, а важи за всички деца, които са в риск.

Иначе, както и в предходните години, с предимства ще се ползват деца с тежки заболявания, близнаци, второ дете на семейството в същата градина, деца от многодетни семейства, на родители студенти, от приемни семейства, деца сираци или с неизвестен родител, както и деца с родител, който има над 90% инвалидност.

Приемането на документи започва от 1 март. Родителите ще имат право да посочват четири детски градини, като подреждат желанията си и това ще играе роля при класирането. Документите за прием е достатъчно да се подадат само в едно детско заведение.

Подборът на случаен принцип ще има и за яслените групи, които са в обединените детски градини. В самостоятелните ясли родителите подават документи целогодишно и влизат по входящ номер.