Варненци могат да съдят общината да им върне пари от таксата за смет

Мисия Варна

19-01-2011, 10:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненци имат пълното правно основание да съдят община Варна за да им бъдат върнати пари от местния налог „такса смет“.

Причините за това са във факта, че голяма част от събраните средства не са изразходвани по предназначение, а именно за дейности свързани с чистота в града. Това подчерта местният парламентарист Красимир Симов по време на дебата предхождащ гласуването на общинския бюджет за 2011 година.

Разбира се, той се аргументира и с цифри. Преди 10 години приходите в бюджета от „такса смет“ са били 3,5 милиона лева. За тази година са планирани приходи и съответно разходи в размер на 27 милиона. Симов риторично попита дали сега Варна е седем пъти по-чиста в сравнение с преди 10 години. Толкова пъти, че и малко отгоре, са се увеличили парите, които общината събира от гражданите и ги харчи за чистота.

Симов направи и паралел с бюджета за 2007 година, който също е бил предизборен, както и настоящият – за 2011 година. Тогава събраните от „такса смет“ средства са били 14 милиона лева. Тоест, сега парите са два пъти повече. „Убеден съм, че разходите за сметопочистване, за за сметоизвозване и за всички дейности свързани с чистота на Варна са много по-малки от 27 милиона лева“, категорично заяви Симов. Според него именно това дава основание варненци да заведат съдебни дела срещу общината с искове да им бъдат възстановени пари, които са плащали за „такса смет“.