Къде е България в световната история ще доказват изследователи във Варна

Мисия Варна

26-11-2011, 10:56

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

16-та национална научна конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура” ще се проведе през уикенда в зала Пленарна на Общината

16-та национална научна конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура”, ще се проведе през почивните дни в зала "Пленарна" на община Варна.

Тя е организирана от Регионален Исторически Музей - Варна, община Варна и издателство "Народен будител". Събитието в морската столица за поредна година  събира учени и изследователи от цялата страна. Те ще изнесат доклади,  посветени на българското историческо и духовно развитие през вековете, както и мястото и ролята на българската цивилизация в световната история. Ще бъдат представени нови книги и два документални филма.

Историческата конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура” е основана през 1996 г. от  Димитър Боянов, издател на в-к „Народен будител”. Този форум от самото начало дава трибуна на будни и неординaрно мислещи изследователи на нашата история, съдържа голям креативен заряд и се превърща в модел за организиране на подобни форуми и в други градове.Тук много научини теории са осъществявали своя дебют, разбунвали са духовете и са провокирали умовете на изследователите, за да намерят по -късно своите доказателства и потвърждения. От тук тръгват и изявите на много съвременни автори, чиито книги имат сериозен принос в съвременните изследвания на българската история.

Конференцията е  едно от лицата на културата на Варна и има своята вярна аудитория, която се обогатява през годините. Участници в във форума са историци, археолози, писатели, изследователи  и ентусиасти, които съвместно с художници, астрономи и физици изследват приноса на българите в световната съкровищница, сваляйки множеството идеологически и научни табута.

Достойнство  на конференцията е широкият диапазон на темите, често дискусионният им характер, различните мнения и гледни точки на авторите, изследването на проблеми, които са негласно пренебрегвани и премълчавани от официалната българска наука. Но именно това разнообразие и алтернативност на темите е истинското  богатство, което варненци могат да черпят от извора.