17 декември: Зеленчукови шишчета, Булгур с песто и бадеми и Ябълков сладкиш

Архив Варна

16-12-2011, 14:05

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Какво да сготвим утре? Намаляваща Луна - периодът е подходящ за пречистване на организма, освобождаване от токсини, шлаки и замърсявания и редукция на теглото. Последен шанс да се включите в коледните пости.

Луна в Дева: Дева управлява процесите на храносмилане и движението на веществата в организма. Стомахът и червата са уязвими и следва да се избягват силните подправки, трудносмилаеми, тежки и мазни храни. Желателно е консумирането на билкови чайове, подпомагащи работата на храносмилателната система. Освен всичко друго течностите ще стимулират метаболизма, който в този период е забавен.

Когато Луната преминава през земните знаци, в организма се усвояват веществата необходими за процесите, управляващи растежа, възпроизводството и регенерацията на тъканите и скелета. Дева усвоява най-добре храните, съдържащи калиев сулфат и витамини от група Б: зеленолистни зеленчуци, тиквички, картофи, пъпеши, ябълки, круши, папая, сливи, смокини, всички зърнени продукти и маслата от тях, кафяв ориз. Подходящи подправки и билки, които ще балансрат храносмилателната система са: Лайка, Червен кантарион, Живовляк, Сладник, Звъника, Босилек, Копър, Бахар Розмарин, Валериана и Гинко-Билоба. Пчелният мед също - особено ефикасно средство е да се изпие сутрин на гладно чаша топла вода с лъжичка мед, разтворена в нея.

Ето как:

Зеленукови шишчета

Необходими продукти:

2 тиквички (нарязани на едри шайби),
1 червена чушка (нарязана на едро),
1 зелена чушка (нарязана на едро),
1 глава лук (нарязана на 2),
10 доматчета (срязани на 2-3),
10 едри гъби,

за маринатата:

2 скилидки чесън,
1/4 ч.ч. оцет,
1/2 ч.л. соев сос,
1/8 ч.л. черен пипер,
1/2 ч.л. горчица
2-3 лъжици сок от ананас

Начин на приготвяне:

Смесете продуктите за маринатата и залейте зеленчуците в подходящ съд с капак. Захлупете и оставете да престои в хладилника няколко часа (колкото повече, толкова повече!). Нанижете маринованите зеленчуци последователно на шишчета и печете на слаб грил. Преобръщайте ги и намазвайте повърхността им с евентуално останала в съда марината.

Тези шишчетата можем да кобминираме с:

Булгр с босилеково песто и бадеми

Необходими продукти:

300 г булгур;
50 г орехи;
1 скилидка чесън;
30 г пресен босилек;
10 г прясна мента;
10 г лучена трева;
зехтин;
сол;
бадеми

Начин на приготвяне:

Сварете 600 мл подсолена вода на котлона да заври, добавете булгура и го сварете за 15-20 минути. След това го сложете в гевгир, измийте със студена вода и изсипете в купа.

Пуснете орехите, босилека, ментата, чесъна и зехтина в блендер да станат на не много фино песто, посолете на вкус и залейте булгура. Разбъркайте добре и сервирайте поръсено с парчета бадеми.

А ето и салатата:

Зелена салата с киноа и горчица

Необходими продукти:

1/2 ч.ч. киноа,
1 маруля,
1 дребна тиквичка,
2 домата,
1-2 ч.л. горчица,
1-2 с.л. лек оцет,
сол
3-4 с.л. зехтин,

Начин на приготвяне:

Сварете киноата в подсолена вода за 15 минути и отцедете. Смесете горчицата, олиото и сол на вкус залейте киноата. Оставете я да изстине и да поеме вкуса. Междувременно нарежете тиквичката на 4 и след това на тънки резенчета, доматите на кубчета,а марулята накъсайте на едро. Смесете с охладената киноа и разбъркайте.
 
И щом сладкишите днес са полезни:

Постен ябълков сладкиш

6 ябълкш обелени, почистени и нарязани
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио

1 ч.л. ванилия
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб 

1 ч.л. сол
2 ч.л. канела

Загрейте парчетата ябълка и захарта докато захарта се разтопи. Махнете от котлота и залейте с олиото и ванилията. Разбъркайте добре. В отделна купа смесете брашното, содата, солта и канелата. Прибавете ябълковата смес. Разбъркайте добре. Изсипете в намазнена тавичка и печете в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути или до готовност. Поръсете с пудра захар, а ако искате да ви стане още по сладичко украсете с карамелизирани ябълки.

Бон апети!