Избрани Новини
18 декември: Талиатели със спанак и гъби и Овесени курабийки с мед и тахан
Какво да сготвим утре? Намаляваща Луна - периодът е подходящ за пречистване на организма, освобождаване от токсини, шлаки и замърсявания и редукция на теглото. Последен шанс да се включите в коледните пости.
Луна във Везни- Знаците от въздушния тригон управляват и се грижат за процесите свързани с функционирането на нервната система, движението, дишането и перисталтиката. Когато Луната преминава през тях, е желателно да се избягва консумацията на сурови зеленчуци и зърнени храни в сурово състояние. Луната във Везни не обича също така пържени, пикантни и екзотични храни. Захарта също следва да се избягва. Пълноценно се усвояват веществата съдържащи се в граха, спанака, аспержите, тиквата и краставиците. Те могат да се комбинират с кафяв ориз, киноа и жито.
23 лунен ден. Злоупотребата с храни и напитки днес може да нанесе големи поражения на храносмилателната система и психиката. Алкохолът също следва да се ограничи. Дори малки количества могат да предизвикат бурни емоционални реакции.
Ето нашето предложение:
Необходими продукти:
250 гр. спаначени талиатели
за соса:
200 гр. пресен или замразен пресован спанак
1 с.л. маргарин
2 с.л. брашно
сол на вкус
за гъбите:
500 гр. гъби
50 гр. маргарин
1 гъбен бульон
Приготвяне:
Талиателите се сваряват и отцеждат. Спанакът се залива с 250 мл. вода и се прибавят сол на вкус и маргаринът. Вари се 5 – 10 минути и се пасира. Брашното се разбива в малко студена вода и постепенно се добавя към спанака. Оставя се да поври няколко минути при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Не е нужно сосът да е прекалено гъст. Гъбите се почистват и нарязват на филийки. Задушават се в маргарина и когато си пуснат сока се добавя стрит гъбен бульон. Когато се изпари течността и са готови се отстраняват от котлона. Талиателите се сервират, поливат се със соса и се гарнират със задушените гъби.
И все пак е неделя!Не може без сладкиш!
Ето предложение за едни вкусни и полезни
Необходими продукти:
200 гр. сусамов тахан
250 гр. мед
1 ч. лъж. ванилова есенция
1 ч. лъж. канела
60 гр. стафиди
200 гр. овесени ядки
100 гр. смлени орехови ядки
Приготвяне:
Фурната се нагрява на 180°C.
Стафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. Отцеждат се добре.В купа се смесват сусамовият тахан, медът, ванилията, канелата и отцедените стафиди.Добавят се ореховите и овесените ядки. Всичко се смесва много добре.От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям орех.Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се притискат леко.
Пекат се 12-15 минути, докато краищата им започнат леко да покафеняват. След като се извадят от фурната се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.
Добър апетит!
Топ Новини