18 декември: Талиатели със спанак и гъби и Овесени курабийки с мед и тахан

Архив Варна

17-12-2011, 13:33

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Какво да сготвим утре? Намаляваща Луна - периодът е подходящ за пречистване на организма, освобождаване от токсини, шлаки и замърсявания и редукция на теглото. Последен шанс да се включите в коледните пости.

Луна във Везни- Знаците от въздушния тригон управляват и се грижат за процесите свързани с функционирането на нервната система, движението,  дишането и перисталтиката. Когато Луната преминава през тях, е желателно да се избягва консумацията на  сурови зеленчуци и зърнени храни в сурово състояние. Луната във Везни не обича също така пържени, пикантни и екзотични храни. Захарта също следва да се избягва. Пълноценно се усвояват веществата съдържащи се в граха, спанака, аспержите, тиквата и краставиците. Те могат да се комбинират с кафяв ориз, киноа и жито.
23 лунен ден. Злоупотребата с храни и напитки днес може да нанесе големи поражения на храносмилателната система и психиката. Алкохолът също следва да се ограничи. Дори малки количества могат да предизвикат бурни емоционални реакции.

Ето нашето предложение:

Талиатели със спанак и гъби

Необходими продукти:

250 гр. спаначени талиатели

за соса:
200 гр. пресен или замразен пресован спанак
1 с.л. маргарин
2 с.л. брашно
сол на вкус

за гъбите:
500 гр. гъби
50 гр. маргарин
1 гъбен бульон

Приготвяне:

Талиателите се сваряват и отцеждат. Спанакът се залива с 250 мл. вода и се прибавят сол на вкус и маргаринът. Вари се 5 – 10 минути и се пасира. Брашното се разбива в малко студена вода и постепенно се добавя към спанака. Оставя се да поври няколко минути при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Не е нужно сосът да е прекалено гъст. Гъбите се почистват и нарязват на филийки. Задушават се в маргарина и когато си пуснат сока се добавя стрит гъбен бульон. Когато се изпари течността и са готови се отстраняват от котлона. Талиателите се сервират, поливат се със соса и се гарнират със задушените гъби.

И все пак е неделя!Не може без сладкиш!

Ето предложение за едни вкусни и полезни

Овесени курабийки:

Необходими продукти:

   200 гр. сусамов тахан
    250 гр. мед
    1 ч. лъж. ванилова есенция
    1 ч. лъж. канела
    60 гр. стафиди
    200 гр. овесени ядки
    100 гр. смлени орехови ядки

Приготвяне:

Фурната се нагрява на 180°C.
Стафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. Отцеждат се добре.В купа се смесват сусамовият тахан, медът, ванилията, канелата и отцедените стафиди.Добавят се ореховите и овесените ядки. Всичко се смесва много добре.От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям орех.Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се притискат леко.

Пекат се 12-15 минути, докато краищата им започнат леко да покафеняват. След като се извадят от фурната се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.

Добър апетит!