Протест: "Вън бетона от закона", скандират еколози и скиори пред парламента

Животът

11-01-2012, 12:32

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

„Бай Бойко убива Алеко сега", „Цеко, долу ръцете от Витоша", „Цеко овшоркозавър", Не е нужно София да стига до Черни връх", „Вън бетона от закона", Проклет да е Цеко" и други

Своеобразен концерт с барабани, тарамбуки и дайрета си спретнаха скиори, сноубордисти и еколози пред сградата на Народното събрание в знак на протест срещу застрояването на Витоша.

60-70 човека се събраха до паметника на "Цар Освободител", за да изкажат несъгласието си с новия проектозакон за горите, съобщава News.bg.

В подкрепа на своите искания те носеха различни плакати: „Бай Бойко убива Алеко сега", „Цеко, долу ръцете от Витоша", „Цеко овшоркозавър" , Не е нужно София да стига до Черни връх", „Вън бетона от закона", Проклет да е Цеко" и други.

Един от протестиращите - Найден Чакъров - раздаваше плакати, на които Бойко Борисов е изобразен като дядо Коледа, на чувала му пише Витоша, а под него е изписано „Подаръци ще има за някои от сърце".

Чакъров заявил пред news.bg, че промените в закона се правят по престъпен начин, а целта е тези терени да бъдат подарени на олигарсите. "Един от тези олигарси е Цеко Минев, който е голям акционер в Първа инвестиционна банка, Банско, Витоша ски и Боровец," заяви той.

Найден Чакъров се съгласи, че българският туризъм има нужда от развитие, но това трябва да става с дългосрочна стратегия, а не с промяна на закона параграф по параграф. „Стратегия в случая няма, а се променя законче по законче, с цел да има подаръчета за някои хора", каза още той.

Относно изнесените вчера от министър Найденов данни за ски пистите, Чакъров посъветва земеделският министър да представи точните данни. По думите му в информацията за чуждите страни са включени не само ски писти, но и трасета за ски бягане.

За нас това е една евтина манипулация, категоричен бе той. Припомняме, вчера земеделският министър изнесе данни, според които България е сред страните в ЕС с най-малко ски писти.

Найден Чакъров отказа да прогнозира кога ще бъдат пуснати съоръженията на Витоша, като изтъкна, че това зависи изцяло от държава - когато се накани да съди техния собственик за неизпълнение на договорите.

В подкрепа на протестиращите, по-голямата част от които младежи, дойде и Александър Каракачанов от партия "Зелените". Той подчерта, че позицията им съвпада с тази на еколозите, а именно, че поправките в закона за горите са изцяло лобистки.

„За съжаление правителството на Бойко Борисов минава на лобистки позиции и ако от предишните правителства това се правеше на ръба на закона или в нарушение на закона, то сега беззаконието се превръща в закон".

Бившият кмет на София изрази надежда предлаганите промени да не бъдат приети „Най вероятно обаче законът ще мине и ще стане каквото каже Бойко Борисов. По този начин той ще се превърне в едноличен собственик на една огромна държавна собственост", заяви Каракачанов.

Той не скри удовлетворението си от това, че на бунт са се вдигнали предимно млади хора. Според него, ако възрастното поколение е свикнало с дерибейщината, младите няма да го допуснат.

Каракачанов изтъкна, че въпросът не е в километрите ски писти, които имаме, а в това дали курортите ни могат да поемат това натоварване. По думите му, голяма част от зимните ни курорти са презастроени и е съвсем възможно да няма кой да се вози по тези ски писти, но горите ще бъдат изсечени.

„В България всичко се прави през куп за грош и на самотек. В крайна сметка големите риби ловят в мътните води каквото решат" съжали още Каракачанов. Той също се обяви за една дългосрочна стратегия за развитие на българския туризъм. Според него трябва да бъде дадена възможност да се развиват малкия и среден бизнес, а не да се подкрепят по незаконен начин големите играчи.