ГЕРБ пак отказа да дава парите от депутатски глоби за лечение на деца

Животът

11-01-2012, 14:37

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Още през декември в ГЕРБ се похвалиха, че те така или иначе дават събраните от техни депутати глоби за лечение на деца.

Мнозинството в парламента отново отхвърли предложението на Синята коалиция глобите за неоправдани отсъствия на депутатите да постъпват във Фонда за лечение на деца, съобщи Mediapool

През декември м.г. ГЕРБ отхвърлиха идеята  и нарекоха предложението “явен популизъм“, но обявиха, че ще го приемат друг път, заедно с още промени в парламентарния правилник. Днес в първият работен ден след ваканцията, депутатите от ГЕРБ пак отхвърлиха идеята като гласуваха “въздържал се“ и този път посъветваха всяка парламентарна група сама да реши какво да прави с глобите. Още през декември в ГЕРБ се похвалиха, че те така или иначе дават събраните от техни депутати глоби за лечение на деца.

 Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви в сряда, че има месеци, в които от глоби се събират само около 500 - 1000 лева и е по-добре всяка парламентарна група да си направи вътрешен правилник. Той предложи да се санкционират не само тези депутати, които не са дошли на работа, а и тези, които са дошли, регистрирали са се в началото на заседанието и след това са излезли от пленарната зала.  Според него по този начин опозицията ще има голям принос към фонда за лечение на деца, защото в пленарна зала стоели само депутатите от ГЕРБ. Той отчете, че от санкции ГЕРБ са събрали 65 000 лева за миналата година, 61 500 от които са били дарени.

 Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров контрира Велчев като заяви, че премиерът Бойко Борисов и министрите също трябва да бъдат глобявани за това, че отсъстват от всички важни парламентарни заседания и средствата да отиват във фонда за лечение на деца.Според него единственото обяснение за отхвърлянето е „един необясним и голям инат”.

 Вносителят на предложението Ваньо Шарков остана изненадан от изказването на Красимир Велчев, тъй като преди Нова година от ГЕРБ са декларирали, че ще подкрепят предложението. Шарков заяви, че на тримесечие от депутатските глоби се събират по 40 000-45 000 лева, което се равнява на една трансплантация на стволови клетки на дете. “Сумите от глоби и санкции отиват в икономии на бюджета на Народното събрание. Няма гаранция, че следващият парламент няма да дава тези пари за бонуси“, коментира Шарков.

 Лидерът на Атака Волен Сидеров пък използва повода още веднъж да обвини ГЕРБ за проблемите на парламентарната група и партията му. "Парите, които крадете от "Атака", да ги предоставите на фонда за болни деца, вместо да ги давате на депутатите, с които да купувате техните гласове", призова той.