Идеите на Дянков за Сребърния фонд срещат мощен отпор в парламента

Парите

29-02-2012, 08:16

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в.Сега

Всичко от Автора

Акумулираните до момента 1.78 млрд. лв. в Сребърния фонд са неприкосновена част от фискалния резерв

Идеята на финансовия министър Симеон Дянков за инвестиране на средства от Сребърния фонд в държавен дълг бе остро разкритикувана в парламента

и ако бъде прокарана, вероятно това ще стане само с гласовете на управляващите и присъдружните им "независими" депутати, пише „Сега”. Според СДС, ДПС и БСП това е отчаян и безпринципен опит на държавата да осигури пари за плащането на 1.6 млрд. лв. по еврооблигациите през 2013 г. и е показателно за състоянието на хазната. От опозицията настояват за изслушване на финансовия министър Симеон Дянков в парламента и за намиране на алтернативни решения за покриване на дефицита.

Акумулираните до момента 1.78 млрд. лв. в Сребърния фонд са неприкосновена част от фискалния резерв. По закон парите, които идват от приватизация, концесии и излишъци, следва да се ползват най-рано след 2018 г., като идеята е фондът да подпомага пенсионната система при възникване на дефицити. Всички средства сега се държат на депозити в БНБ със символична доходност. В момента законът позволява те да се инвестират в акции на чужди дружества, в депозити на други банки, както и в други дългови ценни книжа, но финансовото министерство не използва тези възможности за по-висока доходност и не желае да обясни защо. В същото време Дянков иска да падне забраната за инвестициите в държавни ценни книжа и акции на български дружества точно с аргумента, че така ще се постигне по-висока доходност и гъвкавост в управлението на фонда.

Ако предложените промени бъдат приети, наред с фактическото заличаване на фонда ще има и конфликт на интереси, коментира пред "България он ер" икономистът Искрен Пенчев. "Министерството на финансите ще емитира ДЦК и след това пак Министерството на финансите ще ги изкупува. Чий интерес ще се спазва в тези сделки - този на фонда или този на министерството, което цели да попълни бюджета", попита Пенчев.