Варненски лекар връща от оня свят изкормена жена в Южна Африка

Мисия Варна

17-10-2012, 20:34

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Д-р Володя Ангелов спасява Алисън Бота след срещата й с изнасилвачите - изкормвачи от Порт Елизабет

Лекар от Варна е чудотворецът в един от най-бруталните случаи в съвременната история на престъпленията - този на Алисън Бота и изнасилвачите - изкормвачи от Порт Елизабет.  

Кошмарът на Алисън започва, когато е отвлечена от двама коравосърдечни убийци, които я изнасилват, изкормват и прерязват гърлото й с нож 16 пъти, след което я оставят да умре гола и кървяща в пясъка на един крайбрежен път, в близост до Порт Елизабет, Южна Африка. Алисън обаче отказва да умре, а огромна заслуга за спасяването има д-р Володя Ангелов. 

На 18 декември 1994 г. 27-годишната застрахователка Алисън Бота се връща в апартамента си малко след 1:00 часа в неделя сутринта. Тя паркира колата пред жилището си, но още преди да успее да излезе, в гърлото й е опрян нож, след което бива отвлечена от двама мъже. 

Похитителите извеждат Алисън със собствената й кола на безлюден път извън очертанията на града. Там я изнасилват, но най-страшното тепърва предстояло. Двамата изкормват младата жена и прерязват всички главни мускули на шията й. След това я зарязват, смятайки че е мъртва. Алисън обаче успява да се свести. С едната си ръка е придържала вътрешностите си, а с другата главата си, която била килната назад. Така успява да стигне до път, където е открита от 20-годишния студент по ветеринарна медицина Тиан Ейлърд. 

Той и приятелите му видели на пътя голото момиче, покрито с мръсотия и лежащо в локва от кръв. Тиан придружава Алисън в линейката до болницата. Там на смяна е д-р Володя Ангелов. Анестезиологът д-р Комин е притеснен, че ще има нужда от специалист, който да се погрижи за раните на Алисън. Д-р Ангелов, който е гръден хирург обаче заявява, че ще може да извърши операциите.

Гърлото на жената било разрязано от ухо до ухо от 10-сантиметрова рана, толкова дълбока, че се виждал гръбначния й стълб. По някакво чудо били пропуснати сънната артерия и гласовият апарат, но почти всичко останало било прерязано – предните мускули, трахеята, ларинксът и главните вени. Разполовена е била и щитовидната й жлеза. 

В стомаха й били нанесени многобройни рани, а вътрешностите й били разкъсани и пробити на няколко места. Те трябвало да бъдат внимателно измити във физиологичен разтвор, за да бъдат почистени от мръсотията и всяка дупчица по тях трябвало да бъде открита и закърпена.

Алисън е лежала в операционната три часа, а състоянието й след това дълго време е било критично. По-късно д-р Ангелов заявява, че прз цялата си практика не е виждал пациент с раните и в състоянието на Алисън. 

Въпреки преживяното днес Алисън Бота е изключително популярен и влиятелен мотивационен оратор в над 30 страни. Тя и човекът, който я намира на пътя - Тиан Елърд, сключват брак на 15 февруари 1997 г. Двамата извършители на бруталното престъпление са разкрити и излежават доживотни присъди. 

Доктор Володя Ангелов, спасил живота на Алисън, е един от първите лекари пристигнали през 1990-1992 година в ЮАР. Той е родом от Варна. На 19 септември миналата година д-р Ангелов е починал от рак, но и до днес продължава да заема важно място в сърцето на Алисън.