Сидеров: Щом ми се опълчваш, ще опознаеш страданието

Вижте мотивите на прокурор №1 за снемане на имунитета на Сидеров

Вестник "24 часа" днес отново разказва в подробности за случилото се на варненското летище на 6 януари вечерта. В материала е използвано  копие от искането на главния прокурор Сотир Цацаров, адресирано до председателя на НС Михаил Миков за снемане на депутатския имунитет на Волен Сидеров, което беше публикувано в сайта vEvesti.bg.

Мотивите за искането се съдържат в документ от 65 листа доказателствени материали - медицински и свидетелски показания, той е автентично копие на оригинала - искането на прокурор номер едно, адресирано до председателя на НС Михаил Миков за снемане на депутатския имунитет на Волен Сидеров.

Според реквизитите на челната страница искането е постъпило в Народното събрание на 8 януари в 13:41 минути.

На 14 януари председателят на парламента г-н Михаил Миков го разпределя до парламентарните групи на четирите партии, за да се запознаят народните представители с неговото съдържание.

Официалната формулировка е ИСКАНЕ за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Волен Николов Сидеров - народен представител в 42-то Народно събрание на основание чл. 132 ал. 1 и ал. 3 във вр. С чл. 42 ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

В описание на фактическата обстановка относно действията на Волен Сидеров по образуваното досъдебно производство се посочва, че по време полета на „България еър" от София до Варна Волен Сидеров е провел разговор на висок тон с една от пътничките (гражданка на Република Франция, дипломатически служител в посолството на тази страна в София). Сред пътниците е бил и свидетелят Димитър Бахнев, който разпознал Волен Сидеров. Сидеров е бил придружен от свои колеги от ПГ на „Атака" Десислав Чуколов, Деница Гаджева и други.

При пристигането на летище Варна извозването на пътниците до летищния терминал било организирано чрез 2 автобуса. В първия от тях били Волен Сидеров и придружаващите го лица, както и свидетелят Бахнев. Докато изчаквали качването и на другите пътници в автобуса, Волен Сидеров забелязал Бахнев и без видима причина или провокация от негова страна му потърсил сметка защо го наблюдава. Забележката на Бахнев, че намира поведението на народния представител в самолета за просташко, ожесточила Сидеров и отключила у него словесна и физическа агресия. Той тръгнал към Димитър Бахнев като крещял, че ще го съди за думите му, се казва в искането на главния прокурор.

Действията на Сидеров били последвани от придружаващите го лица. На Бахнев бил нанесен удар по лицето и ритници по краката. Според изготвеното медицинско удостоверение в резултат на това, на пострадалия било причинено кръвонасядане в областта на долния клепач на дясното око.

Водачите на летищните автобуси и полицаят от Гранична полиция Падалски се намесили и предотвратили конфликта. На паркинга пред летището Бахнев отново бил забелязан от Сидеров и придружаващите го лица, които веднага се спуснали към него, започнали да го блъскат и да ритат куфара му.

Според документа от главния прокурор, за да избегнат конфликт с тях, Бахнев и баща му потърсили помощ от служители на Гранична полиция - Симеонов, Иванов и Падалски. Всички те били униформени и носели отличителни знаци на гранични полицаи. Те разпоредили на Сидеров да се успокои и да преустанови действията си, но той не се съобразил и продължил да иска полицаите да му предоставят личните данни на Бахнев. След като отказали Сидеров започнал да ги обижда, наричайки ги „боклуци, корумпирани мафиоти, тимаджии". Обявил още, че „Гранична полиция е мафия, която прикрива наркотрафиканти", „това е най-мръсната полиция" и др. Демонстративно размахвал депутатската си карта и твърдял, че полицейските служители са длъжни да му окажат съдействие и да арестуват Бахнев, както и да му дадат личните данни на лицето.

„Щом ми се опълчваш, ще опознаеш страданието"

Поради невъзможността да се справят със словесната и физическа агресия на Сидеров, служителите на „Гранична полиция" потърсили съдействие от прекия си ръководител и началник на ГПУ Летище Варна, от охраната на самото летище и от 03 РПУ Варна, обяснява се в искането на главния прокурор.

На място пристигнали Петър Машев и Константин Бостанджиев от служба „Сигурност" на летището, които също се легитимирали пред Сидеров, но без резултат. Той продължавал да ги обижда и да се опитва да удари Бахнев. Според документа през цялото време Сидеров се е държал изключително арогантно. Той продължавал да иска личните данни на Бахнев, а при получения отказ отправял заплахи: „Щом ми се опълчваш, ще опознаеш страданието", „Ще ви изчистя всичките", „Смешници" и др.

Поради продължаващите опити на Волен Сидеров да удари Бахнев, полицейските служители на мястото на инцидента и колегите им от сигурността на летището се опитвали да осигурят с телата си щит между Сидеров и пострадалия. При опитите на Машев да защити с тялото си Димитър Бахнев Сидеров му нанесъл няколко удара с ръка в областта на гърдите, след което издърпал и скъсал служебния му пропуск.

В искането се описва как Машев от охраната на летището се опитал да се свърже по служебния си мобилен телефон с прекия си ръководител, за да докладва за ситуацията, но Волен Сидеров изтръгнал телефона от ръцете му и го стъпкал с крака на земята.

На сигнала за оказване на съдействие се отзовал и автопатрул на 03 РПУ, в чийто състав бил включен и Костадин Колев. Полицейските служители били униформени и носели отличителни знаци на звеното, към което се числяли, но по настояване на Волен Сидеров устно му се легитимирали с фамилиите, званията и служебната си принадлежност. Тъй като полицаите се стараели да предотвратят всякакъв физически контакт между тях и Бахнев и баща му, те застанали с телата си между двете групи. Това подразнило изключително много Сидеров, като той започнал да ги дърпа за униформите, да ги блъска в ръцете и рамената.

В момента, в който Костадин Колев застанал с тялото си между свидетеля Бахнев и Волен Сидеров, народният представител го блъснал в гърдите с ръка, след което му нанесъл удар с юмрук в областта на лицето. През цялото време Сидеров крещял на свидетеля Колев, че е длъжен да му оказва съдействие и размахвал пред него депутатската си карта. Според приложеното по делото медицинско удостоверение на полицай Колев бил причинен травматичен оток и кръвонасядане по лицето и в областта на лявата скула.

На място пристигнала и ръководителката на ГПУ Летище Варна Снежа Господинова, се казва в искането на Сотир Цацаров. Опитите ? да проведе разговор с Волен Сидеров за изясняване на ситуацията били посрещнати с изключително неуважително отношение от негова страна. „Ква си ти, ма", „Мизерна полиция, която съсипва държавата", „Криете престъпници", „За кого работите" и др. В един момент Волен Сидеров грубо издърпал от ръцете на свидетелката Господинова личните карати на Бахнев и неговия баща, след което негов колега ги заснел с мобилния си телефон.

После Сидеров дал знак на придружаващите го и всички вкупом напуснали терминала. При преминаването си покрай служителите на полицията Волен Сидеров за пореден път отправил хули към тях с репликата „Граничните полицаи крепите мъдурите на наркотрафикантите". След това цялата група напуснала зоната на летището с два леки автомобила.