33 нови жилища откриват в социалния блок в Девня

С приоритет настаняват семействата с деца с увреждания

Пускат 33 жилища за уязвими, малцинствени и социално слаби и други групи в неравностойно положение на територията на община Девня. Жилищата в т.нар. "социален блок" са по европейски проект, чрез който са получени безвъзмездно европейски пари в размер на 1 378 729,40 лева.

Предстои обзавеждането на жилищата, както и облагородяването на околното пространство, монтирането на детски люлки и катерушки, и обособяването на паркинг за автомобили. Предвидените жилища са с различна площ и функционалност.

На първия етаж ще бъдат обособени 8 апартамента, пригодени за семейства на хора с инвалидни колички, от които 6 двустайни и два тристайни. На етажа ще има и 3 едностайни – тип "Ателие". На втория етаж ще бъдат обособени 6 двустайни апартамента, 2 тристайни и 3 едностайни. На третия етаж ще има 6 двустайни, 2 тристайни и 3 едностайни апартамента. Всяко помещение ще бъде осигурено с кухненско обзавеждане, мебели за детската стая, спалня, коридор, оборудване за баня.

Реконструкцията на сградата включва изграждане на нова стълбищна клетка за евентуална евакуация. Изграден е и външен асансьор за лица с двигателни увреждания и такива с инвалидни колички. Реконструираните и оборудваните социални жилища ще дадат възможност за настаняване на приблизително 165 души.

На приземния етаж е бъде обособен и Център за социални услуги: кухня за приготвяне на храна за 400 души, зала за хранене за 30 души, център за обществена подкрепа – зали за психолог, социален работник, рехабилитатор, лекарски кабинет, манипулационна и други. Обособяването на тази зона не е включено в проекта, а ще се изпълни със средства на общината.

Проектът "Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение" е пилотен за България. За него са кандидатствали над 80 общини, а одобрените засега са само 4 – освен Девня, това са и Дупница, Бургас и Видин.

Варна също кандидатства с проект за строителство на нов блок във "Възраждане". Всичко по темата »