Убийците от Гранд мол и друг път са били клиенти

ВИДЕО: Единият от обвинените за смъртта на Нягол Петров излезе с усмивка от съдебната зала

Тримата охранители от Гранд Мол, които пребиха да смърт 52-годишния Нягол Петров остават за постоянно в ареста. Това реши Варненският окръжен съд, който определи и за тримата най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража". 24-годишният Ангел Николов, 22-годишният Красимир Димитров и 19-годишният Цветан Маринов  са обвинени, че на 14 март по време на смяна в търговския център в съучастие са извършили убийство по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. От данни на прокуратурата стана ясно, че и други клиенти на Гранд мол са били бити от същата охранителна смяна, в която са работили и тримата обвиняеми. 

За да определи най-тежката мярка днес Варненския окръжен съд се съобрази със събраните в хода на разследването гласни и писмени доказателства. Сред тях е съдебно-медицинската експертиза, разказите на очевидци на престъплението и фотоалбуми. Преценката им категорично обосновава предположението, че всеки един от тримата е извършител на престъпното деяние, за което е привлечен като обвиняем.

Предстои извършването на множество процесуално следствени действия, които ще установят степента на участие на всеки един от младежите в жестокото убийство и ще се прецизира квалификацията на деянието. 

За Окръжния съд бе безспорен изводът, че независимо от чистото им съдебно минало, ако са на свобода Ангел, който е студент 3 курс в Икономическия университет във Варна, Красимир и Цветан може да укрият или да извършат други престъпления. Основанията за това твърдение се съдържат не само в тежестта на наказанието, но и във факта, че в хода на следствените действия са събрани доказателства, че в смяната на тези охранители в Гранд Мол Варна има и други пострадали хора от неоправданата агресия и жестокост на обвиняемите. Така съдът прецени, че единствената адекватна  мярка за неотклонение спрямо тримата обвиняеми охранители е "задържане под стража". 

Законът квалифицира престъпно деяние като тежко, умишлено престъпление, което се наказва със затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна. 52-годишният мъж е бил малтретиран с неоправдана жестокост в търговския център, а до ареста на извършителите са довели бързите следствени действия. Тримата охранители бяха задържани на 17 март.

От съда те поискаха по-леки мерки за неотклонение. Студентът Красимир каза, че щял да съдейства на разследването, освен това имал годеница. Защитата му пък обясни, че може да се касае за убийство по непредпазливост и инцидент с травматични последствия. По думите му по време на зверския побой, освен обвиняемите са присъствали и други хора от охраната. "Били са 4-5 човека, в това число и началникът на смяната", посочи адвокатът. За въпросният началник-смяна от Гранд мол вчера обявиха, че е уволнен дисциплинарно. 

На излизане от съда докато двама от обвиняемите криеха лицата си, 22-годишният Красимир излезе с гордо вдигната глава и дори засмян. Постоянният арест на Ангел Николов, Красимир Димитров и Цветан Маринов подлежи на обжалване пред Апелативен съд на 24 март 2015 година от 10:00 часа.  

Всичко за убийството в Гранд мол вижте тук

Мъж умря в мола

Починалият в мола - жертва на убийство

Тримата охранители в мола убили жертвата си по особено жесток начин

Убийците от мола - на възраст между 20 и 25 години

Семейството на убития в мола: Нягол на мравката път правеше

Молът и охранителната фирма с роднинска връзка

В Гранд Мол уволниха началник-смяна от охраната си

Близките на убития Нягол не смеят да кажат на майка му как е умрял

Охранителите, обвинени в убийството на Нягол, влязоха в съда