Охранител на "Оркид Гардънс" заплашил варненец, че ще изчезне

1588 са частните фирми, които се занимават с охрана в България

И други охранителни фирми, които са в в договорни взаимоотношения със собствениците на Гранд мол са си позволявали да проявяват агресия към граждани. Това разказа пред Varnautre.bg варненец, пожелал анонимност, чието име и писмен разказ от първо лице пазим в редакцията.  Човекът преди година имал "близка среща" с гардове, пазещи друга инвестиция на собствениците на Гранд мол Офер Мирецки и Гай Мейохас. Става дума за жилищен комплекс "Оркид гардънс" на бул. "Осми приморски полк". Човекът решил да снима лъскавата сграда от паркига на улицата. В този момент обаче наизлезли гардове, които забранили фотографирането. След като варненецът обяснил, че има право да прави снимки на обществена сграда един от охранителите директно го заплашил. "Точните му думи бяха, че ако не престана, много бързо ще изчезна и полицията няма да може да ми помогне. Поведението им беше повече от заплашително и съм сигурен, че ако нямаше други хора наоколо, щеше да се стигне до физическа саморазправа с мен", разказва варненецът. 

Провокиран от случката човекът започнал да търси информация за въпросната охранителна фирма. Изискал справка по Закона за достъп до обществената информация от Министерството на вътрешните работи, от която станало видно, че за охраната на лъскавия жилищен комплекс от 5 октомври 2010 г. е наета софийската фирма "3 С СОТ" АД. От изисканата справка станало ясно и че към онзи момент срещу фирмата няма подадени жалби. Потърпевшият варненец решил да бъде първият, подал жалба срещу поведението на охранителя и помолил очевидци на случката да му бъдат свидетели. Те обаче категорично отказали, с мотива, че се страхуват. "Така и не подадох жалба, защото съм наясно, че нищо нямаше да произтече от нея", обяснява варненецът. 

1588 са частните фирми, които се занимават с охрана в България. Това показва още справката, изискана от МВР. От тях 648 притежават лицензи с териториален обхват за цялата страна.