Вдигнаха делвата от центъра (видео)

Археолозите от музея натовариха античния съд на открита камионетка

Прословутата варненска делва, намерена край крепостната стена на късноантичния Одесос и минала през различни перипетии, повече няма да бъде атракция за минувачите по центъра. Днес археолозите извадиха глинения съд, който е на близо 1600 години, за да го отнесат в Регионалния исторически музей, засне репортер на Varnautre.bg. След операцията по изваждането и транспортирането на делвата, в която участваха директорът на РИМ-Варна Валери Плетньов и колегите му от музея Александър Минчев и Валери Йотов, днес ще бъдат извадени и части от крепостната стена. 

Както Varnautre.bg вече писа, до това се стигна след като комисия от културното министерство реши разкопките да бъдат затворени и даде предписание на този етап нищо от тях да не бъде експонирано на мястото, където е намерено. Разкритото досега ще бъде пренесено в музея. Местата, където археолозите не успеят да извадят руините, ще бъдат маркирани. Около останките ще се направи "кожух" от материали, които да ги запазят, след което ще бъдат заринати. 

СНИМКИ ВИЖ ТУК »

Кожухът ще запази находките ако в бъдеще отново бъдат разкопани. Археолозите се надяват, че наесен ще възобновят работата си, като разкрият добре запазена бойна триъгълна или петоъгълна кула, която е част от крепостната стена. Тя се намира под фонтана с делфините до църквата Св. Николай. "На това място няма да има конфликт с преминаването на пешеходците и ще можем да си направим разкопките спокойно. Желанието ни и със съвсем малко надстрояване кулата да бъде показана и над тротоара и да могат хората да я видят", поясни д-р Александър Минчев от Регионалния исторически музей във Варна.