Потвърдиха присъдата на културиста, заклал жена си

Емил Скорчев опитал да се самоубие два пъти в затвора, викали му Безсмъртния

Варненският апелативен съд потвърди изцяло 25-годишната присъда на Емил Скорчев, убил по особено мъчителен начин 28-годишната си съпруга Керанка. През април тази година, при условията на съкратено съдебно следствие, Окръжният съд присъди "доживотен затвор" на Скорчев като редуцира с 1/3 наказанието до 25 години затвор. Изцяло се потвърждава и присъденото обезщетение в размер на 150 000 лева за причинените неимуществени вреди и страдания на майката на Керанка. В началото на юли въпреки подадената срещу присъдата жалба, подсъдимият поиска от апелативната инстанция смъртна присъда.

В мотивите, с които потвърждава наказанието на Скорчев, Апелативният съд намира, че правните изводи на първата съдебна инстанция са обосновани и законосъобразни. На 21 септември миналата година в околностите на варненското с. Тополи Скорчев умишлено и по особено мъчителен начин е убил съпругата си Керанка. Той й е нанесъл жесток побой и 12 прободно прорезни рани с нож по шията, гърдите, корема и ръцете, като една от тях - в сънната артерия се оказва смъртоносна за младата жена.

Квалифициращото обстоятелство убийство по "особено мъчителен за жертвата начин” се обуславя от причинените приживе и установени със съдебно-медицински експертизи множество наранявания. Керанка безспорно е осъзнавала случващото се с нея, изпитвайки извънредни мъки и страдания. И втората съдебна инстанция цени заключенията на изготвените психиатрични експертизи, според които подсъдимият е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Скорчев не страда от психично заболяване в тесния смисъл на думата и може да носи наказателна отговорност.

Преценявайки емоционално-агресивните изблици на подсъдимия - от необоснована агресия до опити за самоубийство, въззивната инстанция преценява, че не следва да проявява по-голямо снизхождение при определяне на наказателната репресия. Скорчев е опитал да се самоубие два пъти в затвора, като в единия от случаите е опитал да пререже вените си със стъкло. Културистът вече има и прякор – Безсмъртния.

Агресията му и опитите за самоубийство са проекция на съзнателни и обмислено взети решения, основани на чувството за вина, а демонстративният им характер целят единствено себеоневиняване, съчувствие и подсигуряване на по-приемлив режим в затвора, е мнението на вещите лица.

Промяната в позицията му, че не желае да се намалява наложеното вече наказание, а да му бъде наложена смъртна присъда се преценява от Варненския апелативен съд като абсолютно несъстоятелно и не подлежащо на коментар. Според втората инстанция присъдата на първоинстанционния съд за Емил Скорчев е правилна, законосъобразна и справедлива и следва изцяло да бъде потвърдена. Това решение може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок пред ВКС.