Културистът, заклал жена си, пак поиска смъртна присъда

Всичките ми близки са мъртви по моя вина. Убих съпругата си и кръвта е по моите ръце, заяви 33-годишният Емил Скорчев

Емил Скорчев, убил умишлено и по особено мъчителен начин 28-годишната си съпруга Керанка през септември миналата година, поиска днес от Варненския апелативен съд смъртна присъда. На въззивна проверка днес бе присъдата на Варненския окръжен съд от 14 април тази година. Тогава при условията на съкратено съдебно следствие, признание на вината и отказ от събиране на доказателства първата съдебна инстанция произнесе доживотна присъда за 33-годишния Емил Скорчев. След като редуцира с 1/3 наказанието, ВОС му присъди 25 години затвор при първоначален строг режим. 150 000 лева е обещетението за причинените неимуществени вреди и страдания, които осъденият трябва да заплати на майката на Керанка.

Подсъдимият не даде възможност на служебния си защитник да представи аргументите в жалбата срещу първоинстанционната присъда и представи в емоционална реч своите мисли. "Не искам снизхождение", заяви Скорчев. "Искам смъртна присъда, но и тя ще ми е малко. Всичките ми близки са мъртви по моя вина. Убих съпругата си и кръвта е по моите ръце. Виновен съм пред Бог и пред нея. Не искам милост, а да ми определите смъртна присъда или да ме пратите там където изпълняват такива", каза подсъдимият в последните си думи пред съда.

Пресслужбата на съда припомня, че животът на Емил и Керанка протичал в пълна изолация в с.Поручик Гешаново, Добричка област при бабата на Емил, която починала в началото на 2014. За да продължат да получават пенсията й, която била единствения им източник на доходи двамата заровили тялото й в мазата и изтеглили 42 413 лв от сметката на починалата. Тази ситуация и тоталната изолация създавала сериозно напрежение между съпрузите. На 21 септември м.г. двамата събрали багажа, натоварили го в микробус "Нисан" и пристигнали във Варна. На път за гробищния парк "Тополи", където трябвало да посетят гроба на бащата на Емил напрежението между тях ескалирало.

Според обвинението Керанка заявила, че желае да прекрати този начин на живот и да напусне съпруга си. Скорчев реагирал със самонараняване по ръцете. Жената избягала от автомобила, но Емил я догонил и започнал да я удря. Продължил побоя, но вече ударите били с нож. Експертизата установила по-късно, че по тялото на Керанка имало 12 прободно прорезни рани по шията, гърдите, корема и ръцете. Един от тях - в сънната артерия се оказал смъртоносен. Хората, които се опитвали да се притекат на помощ били отблъсквани от озверелите кучета на Скрорчев. Той направил опит да се самоубие, но животът му бил спасен. Съдебно психиатрична и психологична експертиза установи, че Емил страда от шизоидно личностово заболяване, следствие от редовния прием на анаболи, стероиди и ефедрин. Той е агресивен и предпочита да разрешава възникнали конфликти с насилие.Тази агресия днес намери израз и днес в съдебната зала на Варненския апелативен съд. Бурна емоционална реакция у подсъдимия предизвикаха пледоариите на обвинението и на адвоката на майката на Керанка, които настояват въззивният съд да потвърди както 25-годишната присъда на Скорчев, така и размера на присъденото обещетение. Компетентната и навременна реакция на съдебната охрана предотврати ескалиране на напрежението.Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.