Емануела призова за сурови наказания за насилниците на деца

Певицата реагира остро в социалните мрежи, готова е да работи с неправителствени организации за защита на деца жертви на насилие

Известна с активната си гражданска позиция певицата Емануела реагира остро веднага след като инцидентът с три годишното дете беше огласен от медиите.

Днес малко по-спокойна тя призова от своята официална страница във Фейсбук съда и държавата за най-строго наказание за насилниците и майката на момченцето.

В края на изявлението си Емануела изрази готовност да помогне с каквото може на детето и организациите занимаващи се с домашното насилие и насилието над деца.

Ето какво написа в мрежата фолк певицата:

„Животът на едно красиво дете е в опасност заради безхаберието на родителите му, но и защото нещо куца в системата.

Децата са най-голямото ни богатство, през последните дни страдам и съм разстроена без да познавам детето и ме боли, и ми пука за това беззащитно създание, изоставено в ръцете на тези изроди! Не мога да спра да мисля как мога да помогна и как бих могла да променя нещата.

Искрено съм потресена от случая с малтретираното 3 годишно дете. И като майка и публична личност искам да призова съда за максимални наказания за виновниците.

Призовавам и за наказание над родителя на детето, не казвам майка защото тя не може да бъде такава. Момчетата тормозили детето са също все още деца, но щом в толкова ранна възраст имат смелост да малтретират човешко същество, и им се размине с някакво леко наказание, то те ще го направят отново и с някой друг, защото ще приемат, че могат да безчинстват безнаказано и винаги ще им се разминава.

Призовавам и институциите, които трябва да следят децата в риск да си вършат работата и да се отзовават на всеки сигнал, който получават.

По улиците на България се разхождат много изверги и нашите деца са застрашени, днес говорим за чуждо дете, но утре може да говорим за вашето.

Нещо трябва да се промени, и ако някой може да го промени то това сме ние, обикновените хора, но и политиците и публичните личности. Готова съм да помогна с каквото мога и на детето и на всяка организация занимаваща се с насилието над деца.”


Емануела стана майка за втори път в началото на тази година, тя има и син Христо, който е на 14 години.

Припомняме, че детето беше прието в "Пирогов" след побой в столичния квартал "Зона Б19". То е докарано в болницата в коматозно състояние, с тежки травми и с опасност за живота.

"Детето има голям кръвоизлив в мозъка, а по крайниците, по лицето и по врата са установени и стари синини. Екипът констатира, че детето има хематоми, които са нови, и такива, които са от предишен период от време", съобщи директорът на пресцентъра на "Пирогов" Мария Порайзова пред "Хоризонт".

Освен голям кръвоизлив на главата, детето има множество травми по крайниците, лицето и шията.

Има контузии и компресия на мозъка заради голямо количество кръв, която притиска мозъка. Детето е оперирано по спешност през нощта. В момента е настанено в реанимация. Състоянието му е много тежко.

Близки до разследването разказаха, че Христо е бил заливан от младежите с вода като наказание. Бил е душен и ритан. От няколко дни момченцето отказвало и да яде. В понеделник то изпаднало в тежко състояние и момчетата извикали съседите за помощ.

Заподозрените за тежкото престъпление ще бъдат обвинени в опит за убийство на малолетно дете, съобщиха от прокуратурата. От държавното обвинение ще поискат Александър и Патрик да останат в ареста за 72 часа.

Майката на 3-годишното дете, се е прибрала в България веднага, след като е била уведомена за случилото се. Невена Велинска е познавала само едно от момчетата, пребили детето ѝ, предаде БНР. В момента в нейно присъствие, на дознатели и служители на различни служби се извършва оглед в апартамента, в който се е разиграла трагедията.

Невена Василева работи като цигулар на скандинавски пасажерски кораб. Затова тя наела 18-годишните Александър Донков и Патрик Първев да се грижат за малкия Христо. Момченцето е жертва на двамата младежи. Те са обвинени в опит за убийството на тригодишния Христо от София.