6 месеца от смъртта на Нягол

Делото срещу убийците му трябва да започне всеки момент

Точно 6 месеца се навършват днес от кончината на Нягол Петров, който бе пребит до смърт от трима охранители в Гранд Мол. Близките му днес правят помен на Централните гробища и с тъга се питата забравиха ли хората за случая с Нягол. 

Нягол Петров почина от зверски побой, нанесен му от трима младежи, които по принцип е трябвало да осигуряват безопасността и спокойствието на посетителите в търговския център. 

Вместо това, на 14 март по време на смяна, 24-годишният Ангел Николов, 22-годишният Красимир Димитров и 19-годишният Цветан Маринов в съучастие извършват убийство по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Такова е обвинението, повдигнато от Окръжна прокуратура срещу тримата биячи. 

Тримата младежи се гаврят и пребиват зверски Нягол, който е бил чест посетител в мола. 52-годишният мъж страда от лека форма на шизофрения, но е абсолютно безобиден, разказаха часове след смъртта му неговият брат и снаха. Нягол е тежал малко над 50 килограма. Това обаче не е попречило на охранителите без капка жал да стоварват ритници и юмруци върху него.

Че Нягол е жертва на убийство става ясно по-късно - след като е извършена аутопсия на жертвата. Едва след като случаят "гръмва", от ръководството на мола признават, че има започнато разследване от полицията. Допреди това единственото официално съобщение от Гранд мол е че, "на територията на търговския комплекс от естествена смърт е починал гражданин, който е бил без документи и с вид на бездомен".

Тримата охранители пък вече шест месеца са в ареста с мярка "задържане под стража" и продължават да не казват нито думичка за случилото се.

Делото за смъртта на Нягол, което е под наблюдението на главния прокурор Сотир Цацаров, се очаква да започне всеки момент. Материали по него са подготвени в свръх кратки срокове и са отдавна готови. Единственото, което бави началото му е изчакване на последната от многото технически експертизи, необходими на обвинението. Тя трябва да е готова до дни.