Поставиха гнили ябълки пред съда заради сагата с колите в парка

Понякога съдиите си пишат решенията вкъщи, обясни отсъствието на Евелина Попова шефката на ВАС

Екозащитници поставиха изгнили ябълки и портокали пред варненския Административен съд в знак на протест срещу решението, с което колите бяха пуснати отново в Приморския парк. Около двадесетина граждани се събраха пред сградата на съда, за да изкажат недоволството си от съдебния акт на съдия Евелина Попова.

Според председателя на сдружението "Зелена Варна" Кръстю Кръстев Административният съд и Общината работят в добре прикрит синхрон в услуга на определени интереси. Актът на съдия Попова противоречи както на решение на Върховния административен съд по казуса, така и на решение на първоинстанционния от миналата година, отбелязаха протестиращите, които настояха за среща с Евелина Попова. Оказа се, че последната не е в сградата на съда, независимо че е на работа, както и че не желае да дава изявления по темата.

В крайна сметка след бурни скандирания "Мафия" и "Искаме си парка" част от демонстрантите бяха приети от председателя на варненския Администратовен съд Тинка Косева, която обаче заяви, че не може да коментира, нито пък да контролира решенията на съдиите. Не съм запозната с материалите по делото, но така или иначе съдебните актове подлежат на контрол от Върховния съд, посочи Косева.

В отговор на въпрос дали решенията на Върховния административен съд са задължителни, тя каза, че биха били, ако са тълкувателни, но в случая не било така. Запитана дали съдия Попова не би трябвало да си подаде отвод при наличие на конфликт на интереси, каквито информации се появиха, Тинка Косева заяви, че не й е известно да има такива данни. Все пак шефката на съда поясни, че ако се установи конфликт на интереси, то засегната страна по делото може да поиска отвод и тогава делото ще бъде разпределено отново.

Косева защити съдия Евелина Попова като заяви, че е нейно право да не дава изявления. Запитана защо втората не е на работа, Косева посочи, че сигурно ще дойде в съда и вметна, че понякога съдиите пишели актове от домовете си, за да не си пречат, тъй като били по трима-четирима в стая.

От своя страна екозащитниците обещаха още протести, включително и на територията на Приморския парк. Малко по-късно те се изместиха на входа на Морската градина в посока "Хоризонт", където също издихнаха протестни плакати.