Родители от Варна поискаха връщането на допълнителни платени занимания в училища и градини

Мисия Варна

22-05-2024, 13:48

Снимка:

МОН

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Става дума за футбол, гимнастика, английски език, танци, пеене, приложни изкуства, роботика.

Възстановяването или въвеждането на допълнителни платени занимания в детските градини и училища във Варна - това поискаха около 200 родители, които са се подписали само за дни в онлайн петиция, информира "Радио Варна".

"Тези занимания включват различни спортни дейности като футбол, гимнастика, английски език, танци, пеене, приложни изкуства, роботика и много други. Предучилищната възраст е критичен период за детското развитие. Предоставяйки им възможност за изява в различни области, ние като родители им помагаме да намерят своите таланти и да станат по-уверени и полезни за обществото в бъдеще", заяви Даниела Ванкова, която е сред инициаторите на искането.

Проблемът е, че преди няколко години, с промяната на общинска наредба де факто се забранява провеждането на платени допълнителни образователни занимания в детските градини на територията на община Варна. Тази промяна и окончателното спиране на тези занимания съвпада с въвеждането на мерките, свързани с пандемията, и остана.

Заради ограничението, за да се посещават такива уроци извън детската градина или началния курс на училищното обучение, това се случва или след цял ден на градина и училище, след 5-6 часа, или през уикенда. Всичко това означава логистични проблеми за родителите, за работодателите им и допълнително натоварване за децата, които все пак имат нужда от игра в неформална обстановка и връзка с родителите си.

В началото на миналата учебна година – 2023/24, започна  въвеждането на общинска допълнителна дейност, платена от община Варна, касаеща рисуване и танци, но не всички деца харесват танците или изобразителното изкуство, посочи Даниела Ванкова.