Сидеров - сухоземен хулиган

Един от пострадалите на летище Варна е бил удрян и ритан от депутати

Волен Сидеров е обвинен за "сухоземно", а не за въздушно хулиганство, уточни днес главният прокурор Сорит Цацаров. Според него поведението на народния представител се е „разразило” не толкова на борда на самолета, „...защото в Наказателния кодекс има и едно престъпление, наречено чисто условно „въздушно хулиганство”, ние не сме го обвинили в него, ние го обвиняваме в „сухоземно” и господин Сидеров ще си понесе последствията, заключи главният прокурор, цитиран от bulgaria.utre.bg.

Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай и да се упражнява след това в красноречие с оправдание за политически натиск, се е объркал, категоричен е главният прокурор Сотир Цацаров.

Той се аргументира, че да посегнеш на когото и да било, е престъпно деяние.
Да удариш униформен служител от полицията обаче, е сериозно престъпление, още повече когато нападателят е депутат. Никой не би си затворил очите за такова нещо и в повдигнатите обвинения не виждам за какъв политически натиск може да се говори, каза главният прокурор, подчерта още Цацаров.

Един от пострадалите при инцидента с лидера на "Атака" и други депутати на летище Варна - Димитър Бахнев, е бил не само удрян, но и ритан, съобщава Дневник след изявление на главния прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

"Изяснява се на този етап кой го е ударил. Той е удрян и ритан, и от народни представители. Дали е от един народен представител, дали е от господин Сидеров или придружаващите го лица, това ще се изясни тепърва. По отношение на него има и експертиза", заяви Цацаров, но не отговори на въпроса дали ще се стигне до искане за сваляне на имунитета и на други депутати.

Главният прокурор е изискал всички материали за Волен Сидеров, които се намират в прокуратурата. Това включва случаите пред джамията "Баня Ббашъ" и за инцидента в град Батак от преди няколко години, когато имаше сигнал за хулиганско поведение на лидера на "Атака".

Главният прокурор отказа да посочи срокове, в които ще има някакво произнасяне на прокуратурата по тези производства, защото "аз не работя само Волен Сидеров".

"Не може да размахваш една карта и да твърдиш, че всеки който е в униформа трябва да те обслужва."

"Ако има разрешение за имунитета на господин Сидеров или той самият подаде такава декларация, т.е. отпаднат пречките да продължи нашата работа, досъдебното производство ще продължи тук, но не с много действия. Едно от тях е разпитът на френския дипломат, дамата, която е пътувала в самолета, както и разпитът на бордния персонал, които е трябвало да бъдат освободени, защото е нямало как да задържаме самолета", заяви още главният прокурор.

Предстои и разпитът на депутатите.

"Нали не виждате механизъм, по който депутатите могат да бъдат принудени, призовани, след като всеки от тях държи изключително стриктно на своя имунитет, да бъдат задържани на място. Депутатите са показали своите депутатски карти", заяви Цацаров и допълни:

"Депутатът е гражданин като всички нас. Аз съм главен прокурор, но съм и гражданин. Вие сте журналист и сте гражданин. Народният представител е гражданин, който трябва да се отнася с минимум две стъпала по-голямо уважение към униформения полицай. Униформеният полицай е бил максимално коректен. Ние защитаваме тук как да кажа държавността. Не може да размахваш една карта и да твърдиш, че всеки който е в униформа трябва да те обслужва".

Цацаров обясни, че полицаите са се държали много коректно и дори са предупредили депутатите, че действията им се записват.

"В момента, в който инцидентът е започнал, служителите от гранична полиция поне така личи от показанията, са били безкрайно добросъвестни да предупредят участниците в инцидента, че всичко това се документира на камерите. Всички записи от камери са иззети", заяви Цацаров и допълни:

"По събраните до момента данни всички са изпълнявали стриктно служебните си задължения и с необходимото уважение към депутатите. За съжаление не са получили същото отношение."

Според главният прокурор уважението към полицая не се дължи, защото има камера. "Уважението към пътника в самолета се дължи не защото има камера. Дължи се, защото трябва да си възпитан, защото трябва да си като останалите пътници, защото пътуваш със същия билет като останалите пътници, и най-накрая защото си депутат. Ако като ти като народен представител имаш такова отношение към човек в униформа, тя къде отива тази държава?".