Според обвинението срещу Волен: Пилотът имитирал принудително кацане, за да го усмирява

56 свидетели ще трябва да си спомнят пред съда за агресивното поведение на политика

Пилотът на злополучния самолет, на борда на който се разигра скандал с участието на лидера на "Атака" Волен Сидеров, се опитал да укроти политика с предупреждението, че ще кацне принудително.

На 6 януари пасажерите на "България ер" са изживели истински ужас от София до Варна, установило разследването. За да усмири разярения лидер на "Атака", пилотът включил надписите, които предупреждавали, че самолетът каца, а пътниците трябвало да затегнат коланите си, макар че Варна била далече, пише в обвинителния акт на прокуратурата.

Заради скандалния случай Сидеров бе обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда. Първото заседание по делото беше точно преди седмица, но бе отложено за октомври. 56 свидетели ще трябва да си спомнят пред съда за агресивното поведение на политика.

Обвинения в тероризъм
На борда на самолета за Варна освен лидера на "Атака" били и депутатите от партията Деница Гаджева, Гален Монов, Десислав Чуколов, Кристиян Димитров, Илиан Тодоров и Миглена Александрова. Малко след като се настанили, Сидеров се изправил на пътеката и подхванал шумен разговор с колегите си. Точно зад тях дремела френският културен аташе Стефани Дюмортие, която се събудила. Сидеров я видял и се обърнал към нея с директния въпрос откъде има пари да си купи самолетен билет, пише в обвинителния акт. Тя се извинила, че не разбира български, а Сидеров побеснял. Притеснена, Дюмортие го помолила да се успокои, но този път на словашки език. Това още повече афектирало събеседника й, който крещял, че е лъжкиня.

Ден след инцидента Сидеров оглави протест във Варна и обяви, че случаят на летището бил инсцениран, за да се провали митингът на "Атака".

"След като говориш на няколко езика, значи си терористка", заключил лидерът на "Атака". Това преляло чашата и Дюмортие повикала старшата стюардеса. Политикът поискал да види документите на чужденката, защото смятал, че е подозрителна. Той извадил депутатската си карта, размахал я и настоявал, че има право да изисква чужди документи.

След няколко по-остри реплики стюардесата решила да премести французойката в салона за бизнес класа и да тушира напрежението. Сидеров обаче не спирал да върви след тях.

Стюардесата се оплакала на командира на полета

"Кажете му, че кацаме, и го накарайте да си седне на мястото", инструктирал я пилотът. И това обаче не помогнало, защото Сидеров продължил да пита Дюмортие какво прави в България. Пилотът на самолета разбрал, че ситуацията няма да се успокои, включил надписите за кацане и предупредил всички пътници да си сложат коланите, макар че още било рано за приземяване. Мярката подействала и Сидеров си седнал на мястото.

Скандал в автобуса

Изнервеният лидер на "Атака" и депутатите се качили на автобуса, който превозва пасажерите от пистата до терминала. Случаен поглед на един от пътниците - Димитър Бахнев, накарал Сидеров да изригне с репликата: "Ти какво ме гледаш, бе? Как се казваш? Ще те съдя!", крещял депутатът и искал документите му. Посегнал да го удари в лицето, но като не успял, ритнал Бахнев по крака. Наложило се шофьорът на автобуса и полицай да се намесят, за да укротят разбеснелия се политик, твърди прокуратурата.

Депутатите от "Атака" Адриан Асенов (на преден план), Деница Гаджева и Илиан Тодоров излизат от стаята на парламентарната група.

Скандалът продължил и на паркинга, където Сидеров и компания се засекли отново с Бахнев и баща му. "Дай си имената! На какъв се правиш? Ще те смачкам!", крещял партийният лидер. Пристигнали полицаи от Варна, което още повече го разгневило.

"Не вярвам в българската полиция, защото това е мафия! Вие сте корумпирани и пазите престъпниците! Гранична полиция е най-корумпираната служба! Пазите наркотрафиканти!", викал Сидеров в истерия. Полицаите решили да скрият Бахнев и баща му в сградата на летището, но политикът тръгнал след тях, бутал се и дърпал униформите им. Блъснал с ръка полицая Костадин Колев, а после го ударил с юмрук в лицето. "Вие делите парите от наркотиците. Щом не ми съдействате, ще познаете страданието!", заплашвал лидерът на "Атака", а депутатите му пригласяли.

Волен Сидеров е дал обяснения по случая, но не се е признал за виновен. До делото се стигна, след като той доброволно се съгласи да бъде разследван и да не се ползва от имунитета си.

Политикът има друга версия за инцидента

Няколко дни след инцидента Волен Сидеров и депутатите, които го придружавали в самолета, излязоха с друга версия за случилото се. Според политика скандалът избухнал заради репликите на французойката.

"Тя каза да не нося тази мръсна значка на ревера си. Отговорих да не обижда българските символи, а тя отвърна, че българите са тъпи и не заслужават да са в ЕС", твърди Сидеров. Сблъсъкът в автобуса започнал Бахнев, който го обидил и му се заканил. Полицаите блъскали депутатите, а Колев ударил Сидеров в диафрагмата.