Волен Сидеров не се яви в съда по делото за боя на летище Варна

Битият полицай - също

Софийски градски съд не даде ход на делото срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство, чието първо заседание беше насрочено за днес. 

Делото се отложи, тъй като обвиняемият не е имал законовия 7-дневен срок, в който да се запознае с обвинителния акт и да подготви защитата си, както и поради това, че редовно призованият Костадин Колев не се яви на делото. Самият Сидеров също не се яви в съда днес.

Следващото заседание, на което ще бъде направен втори опит за старт на делото срещу Сидеров е насрочено за 15 октомври от 10.30 часа.

Процесът се гледа в Софийски градски съд и е разпределен на 11 състав с председател съдия Мариета Райкова.

Инцидентът на летище Варна се случи в началото на годината, когато по време на полет от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от "Атака", влезе в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стигна до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който бе ударен. Два дни след случая главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата, но в последствие той сам се отказа от него. По обвинението за хулиганство Сидеров може да получи наказание до 5 години затвор, а по обвинението за нанасяне на лека телесна повреда се предвиждат до 3 години лишаване от свобода.

По случая са разпитани над 20 свидетели, които са присъствали на инцидента. За разлика от Сидеров и охраната му, те са останали на летището и са изчакали пристигането на разследващите. Пред тях са дали показания и са посочили, че лидерът на "Атака" е имал дейно участие в скандала.

Това не е първият инцидент на борда на самолет, предизвикан от партийния лидер. През 2010 г. Сидеров беше спрян на летището във Франкфурт след полет с "Луфтханза", защото буйствал в самолета. По-късно той се извини на екипажа за поведението си.