Година след жестоката смърт убиецът на Хюлия застава пред съда

Подсъдимият не се признава за виновен

Иван Тодоров, подсъдим по делото за убийството на Хюлия Маджар от Белоградец ще се изправи пред разширен състав на Варненския окръжен съд на 6 април. 26 годишният мъж е обвинен, че на 2 януари миналата година, умишлено, по особено мъчителен начин и с особена жестокост убил студентката.

Подсъдимият  и момичето се познавали от ученическите си години в ПГИ "Д-р Ив.Богоров" във Варна, а след това продължили образованието си във ВСУ "Ч.Храбър". В първия ден на 2014 година Хюлия и нейни приятели се събрали в заведението на баща й в Белоградец, за да продължат новогодишния купон. Малко преди полунощ Иван потърсил Хюлия по телефона и я уведомил, че ще я чака пред офиса на баща й. Младата жена казала на компанията, че излиза да се види с Иван, който бил наблизо заради уговорена среща с приятел на магистралата.

Според обвинителния акт минути по-късно Тодоров спрял автомобила на отбивката, непосредствено преди магистралата. Следващите два часа той и Хюлия били на това място. Момичето разговаряло по телефона няколкократно с приятеля си и с майка си като обяснявала, че продължавали да чакат приятеля на Иван. Тогава между двамата възникнал спор, който "отключил агресията на подсъдимия", казва обвинението. Хюлия излязла от автомобила, последвана от Тодоров, който я ударил с юмрук в лицето. Продължил с ожесточени удари с твърд предмет отново по главата. По-късно СМЕ установила от 6 до 9 удара, които не само сломили съпротивата на студентката, но са и непосредствена причина за смъртта й.В първите часове на 2 януари, след като убил Хюлия, Тодоров изключил телефона й, поставил трупа в багажника на автомобила си и се върнал във Варна, за да паркира в подземния паркинг на МОЛ "Двете кули". Няколко часа по-късно, под предлог, че автомобилът му се развалил поискал от братовчед си колата му за броени дни. Към обед Тодоров  изпратил първото съобщение до бащата на Хюлия, в което го информирал, че дъщеря му е отвлечена и ако "иска да я види жива" да приготви 300 000 лева. Последвали още две съобщения, в които подсъдимият давал указания на бащата на жертвата как да предаде откупа. В същия ден, привечер Иван Тодоров бил потърсен и се срещнал с полицейски служители, които вече издирвали момичето. Пред тях той отрекъл да се е виждал с Хюлия.На следващия ден Тодоров приготвил личен багаж, взел своята кола, в чийто багажник бил трупа на жертвата и минути преди 8 сутринта изхвърлил в лозов масив край Аксаково тялото на Хюлия. Часове по-късно напуснал страната през ГКПП "Дунав мост". Действията му били забелязани от работници, които едва на следващия ден установили, че изхвърленият от Тодоров предмет бил човешки труп. Те уведомили полицията.След бързите действия на органите по разследване подсъдимият бил обявен за международно издирване с ЕЗА. Три дни по-късно, на 6 януари Иван Тодоров бил задържан от холандски полицаи на паркинг в района на магистрала за Амстердам, а два месеца след това бе предаден на българските власти. От 24 март миналата година Иван Тодоров е в Затвора Варна с мярка за неотклонение "задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд. В обвинителния акт се посочва, че в хода на следствените действия били събрани категорични доказателства, че кръвта, намерена в автомобила на подсъдимия е от жертвата. Такива следи с ДНК профилиране са установени и по дрехи и вещи на Тодоров. Подсъдимият не се признава за виновен и твърди, че убийствата на момичето е извършено от друг.