Адвокат пое про боно семейството на убития в мола Нягол

Според частния обвинител, на тримата охранители трябва да бъде повдигнато обвинение и за това, че са извършили деянието в качеството си на длъжностни лица

Семейството на убития в Гранд мол 52-годишен Нягол Петров има упълномощен адвокат. Адв. Станислав Иванов е поел правната защита по делото на семейство Петрови безплатно. "Съгласно член 38 от Закона за адвокатурата имам право да защитавам безплатно лица, които са в затруднено положение. Срещнах се с близките на Нягол и прецених, че мога да си позволя да им помогна безплатно", коментира пред Varnautre.bg адв. Иванов.

В групата "Бойкот на Гранд мол" се появиха коментари от варненци, които изявиха желание да помогнат с пари на семейството на жертвата за осигуряването на правна защита. Това обаче няма да е необходимо, тъй като адв. Иванов е категоричен, че ще работи за близките на Нягол про боно.

По мнение на частния обвинител, тримата гардове - 22-годишният Красимир Димитров, 24-годишният Ангел Николов и 19-годишният Цветан Маринов са извършили побоя, превишавайки правата си като длъжностни лица. "В настоящия случай се касае за още един квалифициращ признак по смисъла на чл. 93 т. 1 буква "б" от Наказателния кодекс, от който следва, че те са длъжностни лица. Те са назначени като гардове, поверената им е охраната на търговския център и прилежащите му части и ако е следвало да отстранят лицето от паркинга, то е трябвало само да го изведат. Те обаче са превишили правата си и са го пребили, от което е последвала смъртта му. Т.е. деянието е свързано с изпълнение на служебните задължения, от което следва, че трябва да носят отговорност и по чл. 116, ал. 1., т.2 от НК", категоричен е адв. Иванов. Според него признакът "от длъжностно лице" трябва да присъства и в останалите случаи, в които охранителите са нанасяли телесни повреди на посетители на търговския център.

След задържането на тримата охранители от мола на 17 март от прокуратурата съобщиха, че им е повдигнато обвинение за престъпление по чл.116, ал.1, т.6 и 11 вр. чл.20, ал.2 от НК - за съучастие в убийство, извършено по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.

Вижте всичко по темата

Варненци обявиха бойкот на Гранд мол

Охраната в Гранд мол се забавлявала с ножове (видео)

Мъж умря в мола

Починалият в мола - жертва на убийство

Тримата охранители в мола убили жертвата си по особено жесток начин

Убийците от мола - на възраст между 20 и 25 години

Семейството на убития в мола: Нягол на мравката път правеше

Молът и охранителната фирма с роднинска връзка

В Гранд Мол уволниха началник-смяна от охраната си

Близките на убития Нягол не смеят да кажат на майка му как е умрял

Охранителите, обвинени в убийството на Нягол, влязоха в съда 

Убийците от Гранд мол и друг път са били клиенти