Държат под ключ маймуните на касапина от Тополи

Единият от питбулите на културиста Емил Скорчев е осиновен в София

Двете маймуни, които бяха намерени в колата на културиста Емил Скорчев, който закла жена си по пътя за гробищата на Тополи, са под ключ във варненския зоопарк, научи Varnautre.bg. Животните - порода зелена морска котка и капуцин са затворени и скрити от посетителите, тъй като трябва предписание от Министерството на околната среда, как да се процедира с тях. Маймуните от редките за нашите ширини породи пребивават в Зоокъта от септември миналата година, когато се разигра касапницата край Тополи.

"Маймуните са скрити, чакаме Министерството на околната среда да ни каже какво да правим с тях", посочи шефкат на Зоокъта Иванка Стоянова.

От екоинспекцията във Варна пък отговориха, че развитие с двете маймуни ще има след като има влязо в сила наказателно постановление. "При извършена проверка по повод инцидент в село Тополи на 21 септември 2014 г. са открити два екземпляра от разред примати. Маймуните са транспортирани и настанени в Зоопарк-Варна. Дадено е предписание те да останат на отговорно пазене в зоологическата градина, което е стандартна процедура в такива случаи.

Министърът на околната среда и водите може да се разпореди, съгласно чл. 106, ал.1 от Закона за биологичното разнообразие след влизането в сила на наказателно постановление, което да отнеме екземплярите в полза на държавата. За отнемането министерството трябва да бъде уведомено от съответната РИОСВ", гласи официалният отговор от регионалната екоинспекция.

Единият от двата питбула, които също бяха на мястото на кървата трагедия пък е осиновен, научи още Varnautre.bg. Едното от озверелите кучета, които пазеха окърваваните тела на Скорчев, който се опита да се самоубие и жена му Керанка, която той закла, избяга и така и досега не е намерен. Другият обаче след 3-4 месечен престой във варненския кучкарник е намерил осиновители. Кучето е осиновено от стопани в София. 

Кървавата драма край Тополи се разигра на 21 септември миналата година. Пред очите на десетима свидетели Скорчев подгонил съпругата си по алеята към входа на гробищния парк, съборил я на земята с ритници и юмруци и в необуздания си гняв я наръгал на 12 места по цялото тяло с нож, след което направил опит да убие и себе си. Той оцеля, но съпругата му Керанка почина от остра кръвозагуба. В основата на зверското убийство стоят парите на бабата на анаболения културист - Еленка, която по-късно се оказа, също е убита от Скорчев.

За двата питбула стана ясно, че са отглеждани от семейството. Версията за двете маймуни, както папагалите, които бяха открити в колата на семейство пък е, че са били част от контрабандна търговия на езотични животни.