Волен не се отказва от имунитета си

След консултация с юристи, намерението на атакистите за групово връщане на имунитета отпадна

Въпреки очакванията днес, лидерът на Атака не се отказа от имунитета си. Остава да тече 14-дневния срок за доброволния му отказ.

 Ако Волен Сидеров не се откаже сам от имунитета си, ще бъде създадена анкетна комисия. Това каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на НС Мая Манолова.

„Волен Сидеров има възможността да помисли и в 14-дневен срок - сам да се откаже от него. Г-н Цветанов не бързаше особено да се раздели с депутатския си имунитет, и го направи в последния ден на срока. Сега ще изчакаме и г-н Волен Сидеров да стори същото. Аз мисля, че той ще премисли”, каза депутатката.

 В телевизионна изява Манолова отговори на въпрос как приема поведението на колегата си Сидеров, че най-добре било да се изчакат всички факти около инцидента, защото винаги имало две гелдни точки.

 „Усещанията, които имам от колегите, са, че ако се стигне до гласуване, ще гласуваме „за” сваляне на имунитета на Волен Сидеров”, каза пред журналисти Георги Кадиев от БСП. „Това е правилно, всеки трябва да си доказва правотата в съда. По този начин не определяме вина, а даваме възможност на прокуратура и съд да определят кой е виновен, кой прав и кой крив”, заяви социалистът.

„БСП и ДПС може би преценяват, че са по-компетентни дори и от главния прокурор, който поиска имунитета на лидера на „Атака”, каза на брифинг депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

 „Това поведение е неприемливо. Жалко е, че нямаше такова мълчание и такава пламенна защита, дори когато беше поискан имунитетът на председателя на ПЕС Сергей Станишев”, добави тя.

 Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева добави: „БСП и ДПС раболепно мълчат пред действията на един псевдо-националист. Това е явен признак за това, че искат на всяка цена да останат във властта”.

ГЕРБ ще уведоми европейските партии за нежеланието на управляващите да осъдят действията на Волен Сидеров.

 От „Атака” пък отхвърлиха информацията, че е обсъждан вариант всички депутати от партията да се откажат от имунитета си в знак на солидарност със Сидеров. „Няма такова нещо, категоричен беше Станислав Станилов. Той посочи, че такова решение не е приемано и дори не е било обсъждано.