Съд отказа на полицаи да обвиняват Волен Сидеров

Основният свидетел по делото - удареният полицай Костадин Колев си е взел шестмесечен неплатен отпуск и е в чужбина

Съдия Мариета Райкова от Софийския градски съд отказа на двама полицаи да станат частни обвинители по делото срещу Волен Сидеров, съобщи правният сайт Де факто. На 6 януари миналата година лидерът на "Атака" вдигна скандал на борда на самолет по линията София-Варна, след което обижда униформени и удари граничния полицай Костадин Колев с юмрук.

Заедно с Колев били колегите му Недко Събев и Цветан Каталиев. Според обвинителният акт Сидеров "ги бутал с ръце и рамене, дърпал ги за униформите, крещял им да не му пречат". През цялото време им викал, че са корумпирани и че делят пари от наркотици. Заплашил ги и че "ще познаят страданието".

Според Райкова тези действия и думи на Сидеров към полицаите не били конкретни и затова те по никакъв начин не били засегнати от хулиганските действия на депутата. По този начин съдията игнорира и едно от изрично посочените в обвинителния акт престъпления - че Сидеров е оказал съпротива на Каталиев и Недев.

Именно искането на двамата, които се явиха като свидетели вчера, стана причина за отлагане на делото. Те имат право да обжалват отказа и затова съдът им даде време да го направят. По време на заседанието стана ясно още, че основният свидетел по делото Костадин Колев си е взел шестмесечен неплатен отпуск и е в чужбина. Делото ще продължи на 23 февруари.