25 години затвор за касапина, заклал жена си край Тополи

"Животът за мен свърши със смъртта на жена ми. Баща ми се самоуби, баба ми е също мъртва. Много съжалявам, че не умрях и аз", проплака културистът Скорчев

Доживотен затвор, заменен с 25 години лишаване от свобода, наложи Варненският окръжен съд на културиста Емил Скорчев, който закла жена си край село Тополи, на път за гробищния парк. Той бе признат за виновен в това, че на 21 септември 2014 г. умишлено е умъртвил съпругата си Керанка Скорчева по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

Касапинът ще трябва да заплати и 150 000 лв. кръвнина на майката на Керанка - Светла Димова, 1188,70 лв. разноски по делото на МВР, 450 лв. разноски за ВОС и 6000 лв. държавни такси.

Със сълзи на очи Емил се призна за виновен и заяви, че иска да му бъде наложена смъртна присъда, тъй като не може да живее без жена си.

"Животът за мен свърши със смъртта на жена ми. Баща ми се самоуби, баба ми е също мъртва. Много съжалявам, че не умрях и аз. Затова направих и няколко опита за самоубийство през тези няколко месеца. Вярвам, че Керанка е на по-добро място, там където няма грижи и тревоги. В онзи ден попитах жена ми какво ще правим и тя ми каза, че не ме обича вече. Скочих, извадих ножа от багажника и посегнах към себе си, защото не можех да си представя да живея без близките си хора. Очаквах тя да ме спре, но вместо това тя излезе от колата и хукна да бяга. Не можах да понеса мисълта, че ме изоставя и с ярост я нападнах. Искам най-тежкото наказание, което може да ми бъде наложено. За мен няма никакво значение дали ще е доживотен затвор, даже ако има смъртна присъда си я пожелава", заяви в съдебната зала касапинът.

Адвокатът на майката на Керанка, Бранимир Балачев, заяви, че законът е несъвършен, след като допуска съкратено съдебно следствие при толкова тежко криминално престъпление.

"Законодателят трябва да вземе предвид, че не трябва да се допуска тази процедура в такива случаи. Наказанието, което ще бъде наложено няма да върне убитата, нито да утеши майка й. И няма да бъде справедливо, ако допуснем дори едно смекчаващо вината обстоятелство. Този човек няма нито един работен ден, злоупотребявал е системно с анаболи. Дали случайно баща му се е самоубил? Керанка е живяла дълго време в страх и притеснения, в една ненормална обстановка. Сложна психологическа драма е онова, което се е случвало с това семейство. Сменяли са квартири, в компанията на маймуни, зайци и кучета. Месеци наред мъртвата баба Еленка лежи в мазето и никой не забелязва, а Емил и Керанка живеят в страх, че ще бъдат разкрити. Нормално е на младата жена всичко да и е дошло "до гуша". Няма как да я попитаме, защото тя е заклана, но със сигурност е искала да се спаси от всичко. Това е жестоко убийство и нашето общество не трябва да прави компромис с подобни постъпки. Върху вашата съвест ще тегне присъдата за стореното от подсъдимия", обърна се Балачев към съдиите.

Прокурорът по делото обяви, че макар и да не е бил осъждан, Емил е имал множество агресивни прояви в миналото си. Той разказа, че когато Емил и Керанка натоварили покъщнина и документи и си тръгнали от селото на баба му Поручик Гешаново, дни наред са живели по паркингите и това е нагнетило допълнително напрежение в отношенията им. По неговите думи според изготвената съдебнопсихиатрична експертиза от специализираната клиника за лишени от свобода в Ловеч, Емил е имал нисък праг на търпимост, обичал е да решава житейските проблеми с агресия, налице е шизоидно личностно разстройство, но е разполагал с възможности да преценява и осъзнава действията си.

Като свидетел в залата бе допуснат съпругът на майката на Керанка Звездомир Джурколович, който заяви, че Светла Димова не може да превъзмогне шока от преживяното и е с влошено здравословно състояние. Адвокатът й Бранимир Балачев поиска по-рано днес 250 000 лв. кръвнина за нанесени неимуществени щети.

Служебният защитник на Емил, адвокат Панайот Вълков, каза, че не е съгласен с държавното и частно обвинение относно това, че подсъдимият не е критичен към себе си. Той се опита да оправдае постъпката на своя клиент с огромната обич, която Емил изпитвал към жена си. Вълков припомни, че убиецът е признал вината си от самото начало и е съдействал в разследването. Според него вроденото чувство за самосъхранение е спирало ръката на самоубиеца, затова не е успял да отнеме живота си. Според адвоката не са били събрани достатъчно доказателства за реалното психологическо и емоционално състояние на Емил Скорчев.