Обещават на ромите от приюта да изкарат зимата в "Баба Алено"

Циганите казват, че е далече и ги е страх от рокери

Временно настанените роми в СУПЦ "Анастасия Д-р Железкова" в "Победа", които трябва да напуснат приюта, могат да отидат в общинската почивна база "Баба Алено" и да живеят там през цялата зима. Това се отнася за тези, които не са намерили вариант за друг подслон, стана ясно от думите на Любомира Комитска – директор на дирекция "Социални дейности" в Oбщина Варна.

Освен това ще бъде помислено и за евентуално осигуряване на транспорт за децата на циганите, които ходят на училище. Именно отдалечеността на базата от центъра е един от доводите на ромите, чиито незаконни постройки в "Максуда" бяха съборани, за да откажат да се настанят в "Баба Алено". Освен, че е далече те се опасяват и, че могат да бъдат нападнати от рокери. "Ние изкарваме по 5 -10 лева на ден. Как ще даваме от тях за транспорт, за да идваме в града", коментира един от ромите, които трябва да напуснат СУПЦ-то.

Днес от общинския приют трябва да бъдат изведени общо 66 души. Повечето от тях в момента са струпани пред сградата в "Победа".

Сред тях е и ромският лидер Ридван Сали, който настоява от местната власт да представят документи, подписани от кмет или негов заместник, гарантиращи им, че ще могат да изкарат цялата зима в общинската база в курорта.

Същевременно Комитска категорично заяви, че днес ромите трябва да бъдат изведени, тъй като СУПЦ-то трябва да бъде приготвено за предстоящия зимен сезон и да се гарантира нормален учебен процес на курсистите. От общината са се погрижили и за транспорт, с който да закарат ромите и семействата им до "Баба Алено".

"Ако се наложи ще потърсим и съдействие от полицията", обобщи Комитска.