Спират делата на Топлофикация срещу хората?

Тази мярка ще трае до доказване на сметките

Обсъжда се възможността за спиране на изпълнителните дела срещу клиентите на "Топлофикация-София", докато не се докаже легитимността на сметките.

Този вариант се разискваше на среща в общината на столичния кмет Йорданка Фандъкова (СОС) и представители на протестиращите срещу високите сметки за парно.

На следващото заседание на СОС, което ще се проверде в четвъртък, ще се разглежда предложението на Фандъкова да отпаднат лихвите върху прогнозните сметки, нещо, за което тя настоя още преди две седмици. 

Гражданите също ще се включат в експертна група, която трябва да излезе с анализ и предложения за подобрение на работата на "Топлофикация".

Дружеството ще направи експеримент в някой от сградите да се въведат индивидуални договори, обясни Стоян Грозданов, който е сред протестиращите.

"Въпросът с индивидуалните договори не е по желание. Има една дузина нормативни актове и европейски документи, които ги задължават, включително и Законът за енергетиката и тяхната наредба ги задължават да сключат индивидуални договори", каза той.

Другото предложение е да не се водят нови дела срещу клиентите на "Топлофикация-София", докато не се докаже легитимността на сметките, каза един от протестиращите Дончо Дудев. "Не става дума да не плащаме, а става дума да си платим за реалните количества", коментира той.

Ще се направят юридически консултации по темата, допълни председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева.

"Дали и каква е възможността да направим мораториум върху делата, които се водят в момента", уточни тя.

Мирно шествие срещу "Топлофикация" се организира на 3 март. То ще започне от сградата на икономическото министерство, обясни Дончо Дудев.

Той призова всички желаещи да се включат в шествието да носят със себе си цвете, защото датата е емблематична.

"На празника, освен че ще покажем недоволството си, ще покажем и уважението към определени личности", допълни той.