Кой? Кой назначи Иван Великов?

ГЕРБ с парламентарно питане за действията на областния управител на Варна

Кой назначи този областен управител на Варна и кой носи отговорност за действията му, искат да знаят варненските депутати от ГЕРБ. Те ще внесат парламентарно питане по въпроса в Народното събрание. Народният представител Емил Радев нарече некомпетентни аргументите на Иван Великов, с които той обжалва решенията на декемврийската сесия на Общинския съвет.

"Понеже е много горд с успеха си 5.64 от Юридическия факултет, искам да му обясня, че административното право явно му е куцало", иронизира депататът. Според него е смешно да се върне сесията заради това, че е била в петък и да се посочи, че няма данни председателският съвет да е взимал решение за заседание в такъв ден, както е по правилник. Това означава, че областният управител две седмици след сесията не е намерил време да вдигне телефона и да попита има ли такова решение.

"Варненци не могат да бъдат заложници на некомпетентен областен управител", категоричен е Радев. Решението на Великов нанася административни и финансови загуби на гражданите, бави парите за съфинансиране на европрограми, а Общинският съвет вместо да гледа важния за града бюджет 2014, се занимава с прегласуване на върнатите решения. Ако областният беше сигурен в мотивите си, той щеше да входира обжалването директно в административния съд. Вместо това той направил и още един гаф - върнал и две решения, които вече са били прегласувани от Общинския съвет, а по закон няма право да прави това.

Заради разигралата се случка с безпрецедентно върнатата сесия, от ГЕРБ искат да знаят кой точно е предложил Иван Великов за областен управител и кой ще понесе отговорността за действията му. "Искаме да знаем ясно, застава ли правителството зад действията на назначения от него областен управител. Не съм сигурен, че в Министерски съвет знаят какъв проблем е той за Варна и варненци", заяви Радев и даде пример с общото събрание на ВиК от 21 декември 2013. За да бъде сменен управителят на дружеството тогава, според него, са били сменяни председатели на общински съвети, оттеглеляни са пълномощни на общински представители, а кметове са били притискани да оттеглят жалбите си срещу решението. "Не може заради нечии интереси в едно търговско дружество да се накърняват интересите на варненци", коментира Радев, с което на практика потвърди тезата на Varnautre.bg, че не преименуването на местностни с турски имена, а рокадата във ВиК е станала причина за връщането на сесията.