Задържаният от пенсионер ало измамник остава зад решетките

Крими

16-03-2015, 14:09

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Алоизмамник падна в капана! Спипаха го с парите на 80-годишен

Защитникът на Кесов помоли съда да остави без уважение протеста на прокуратурата

Окръжен съд Бургас задържа под стража Иван Кесов, който е разследван за телефонна измама. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 06.03.2015 г. в с. Горица, община Поморие, в съучастие и след предварителен сговор с неустановено лице, като извършител с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у възрастен мъж, че ще получи колет от Италия, изпратен специално за него и съдържащ лекарство.

С това причинил на пострадалия имотна вреда в размер на 1450 лв. На 09.03.2015 г. Районен съд Поморие е взел спрямо Кесов мярка за неотклонение подписка. Това определение е протестирано от Районна прокуратура Поморие пред въззивния съд.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас поиска да бъде уважен протестът. Прокурорът се аргументира, че събраните доказателства водят до обосновано предположение за авторство на Кесов на деянието, за което е обвиняем. Разследването обаче е в начален стадий и предстоят множество процесуални действия за изясняване на деянието. Според държавния обвинител има данни, че Кесов е извършил аналогично престъпление дни преди това. Затова била налице и втората предпоставка за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – опасност, обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Защитникът на Кесов помоли съда да остави без уважение протеста на прокуратурата. Той твърди, че не се установявало, подзащитният му да е възбудил и поддържал заблуждение у пострадалия. Иван Кесов каза пред въззивния съд, че не желае да бъде задържан под стража, тъй като му предстои лечение.

Окръжен съд Бургас като се запозна с материалите по делото, с обжалвания съдебен акт и със становищата на страните, намери, че по досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства, които обосновават извода за съпричастност на Кесов към деянието, за което е обвиняем. Съдът обърна внимание, че то е тежко умишлено престъпление и предстоят множество процесуални действия за изясняването му. Предвид това съдът прие, че адекватната към момента се явява мярка за неотклонение задържане под стража и измени взетата от първоинстанционния съд.

Определението на Окръжен съд Бургас не подлежи на обжалване и протест.