Най-модерният самолетоносач на САЩ акостира в Пирея

Той ще бди за руските въоръжени сили в случай на агресия към Украйна

В отговор на появата на руски войски на територията на Украйна САЩ са отправили към Черно море най-мощния самолетоносач George H.W. Bush, който временно се е установил в едно от гръцките пристанища, съобщи Нюзру.

Според американски медии, ръководството на САЩ е предприело това, за да има възможност да отговори на Въоръжените сили на Руската федерация в случай на непредвидена агресия от тяхна страна.

Ден след отплуването си от Америка George H.W. Bush е хвърлил котва на рейд в гръцкото пристанище Пирея, съобщи местният тв канал TVkosmos. Очаква се той да напусне Гърция в петък, 7 март.

По-нататъшният курс на военния кораб засега не е известен, но експертите предполагат, че той може да се насочи към Черно море, уточнява „Интерфакс“, позовавайки се на информация от гръцкото Министерство на отбраната.

Фактът, че самолетоносачът George H.W. Bush е напуснал базата Норфолк на източното крайбрежие на САЩ, стана известен от съобщение на сайта Turner Radio Network RSS Feed. Съпровождат го 17 други кораби и 3 подводници, допълва NEWSru.ua. Всяка от подводниците разполага с 24 ракетни шахти за изстрелване на ядрени бойни глави.

Самолетоносачът George H.W. Bush се смята за най-модерния военен кораб в света. Той превозва на борда си 90 летателни апарата, вкл. Хеликоптери и изтребители F-22 Raptors.

На проведена днес след дълго мълчание пресконференция руският президент Владимир Путин заяви, че страната му няма намерение да въвежда военен контингент за контрол на развитието на събитията в Украйна, освен в краен случай.