6 години от убийството на Анна Политковская

Архив Пловдив

07-10-2012, 15:28

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Журналистката бе застреляна пред дома й, като престъплението все още не е разкрито

С възпоменателни митинги в Москва и Санкт Петербург днес ще бъде почетена паметта на журналистката от вестник "Новая газета" Анна Политковская, съобщи БНР. Преди шест години тя беше застреляна пред дома й, като престъплението все още не е разкрито.

Убийството на Анна Политковская на 7 октомври 2006 г. предизвиква силни реакции в цял свят. В своите репортажи тя разобличаваше политиката на Кремъл по време на чеченския конфликт и открито критикуваше властите за нарушаване на човешките права.

Организаторите на митинга в Санкт Петербурт предлагат една от улиците на града да носи името на Анна Поритковская. Според тях журналистката има огромен принос за развитието на демокрацията и гражданското общество в Русия. Разследването на нейното убийство от години не може да стигне до полъчителя на престъплението.

Продължава и издирването на предполагаемият физически убиец- чеченецът Рустам Махмудов, който вероятно се укрива в чужбина. Засега се води съдебно производство единствено срещу евентуалните техни съучастници. Своето собствено разследване продължава да води и редакцията на "Новая газета".

От вестника съобщиха, че в най-скоро време върху сградата да изданието ще бъде поставена мемориална плоча в памет на Политковская, пише "Стандарт".