Пипнаха "ало"- измамник в София

Архив София

07-10-2012, 16:04

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Представил се като "майор Пехливанов"

Задържан е 30-годишен мъж, опитал да измами столичанка, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вчера около 13,30 часа на тел. 112 позвънила 42-годишна жена, която разказала, че неизвестен мъж се опитва да я измами. Незабавно служители от Четвърто РУ на СДВР предприели действия за осъществяване на контакт със столичанката. При срещата си с униформените служители тя разказала, че на домашния й телефон се обадил непознат мъж, който се представил за „м-р Пехливанов“ от СДВР. Той й обяснил, че брат й е участник в ПТП, при което е загинало младо момче.

Мнимият майор „позволил“ на разплакания й брат да й се обади и да каже, че за да бъде освободен, тя трябва да предостави сумата от 35 000 евро. Жената се усъмнила в достоверността на ситуацията, но запазила самообладание и обяснила, че не разполага с подобна сума у дома си и трябва да я изтегли от банката. „М-р Пехливанов“ се съгласил, но при условие, че телефонната линия остане отворена. Столичанката приела това изискване и от съседната стая, използвайки мобилния си телефон се обадила на тел. 112.

Пристигналите на място служители на СДВР предприели редица оперативни действия и при подаден от тях сигнал жената заявила на „м-р Пехливанов“, че вече разполага с парите и могат да се срещнат. Той уговорил срещата да се състои в градинката на църквата „Свети Георги“, където щял да изпрати свой човек – Пламен Георгиев. Малко по-късно столичанката отива на срещата и сяда на предварително указаната пейка. След известно време към нея се приближава едър 30-годишен мъж, облечен в анцуг, който се настанява до нея и се представя за Пламен Георгиев. Жената му подава плик, пълен с материали, наподобяващи парични знаци. Непосредствено след това мъжът е задържан от служителите на СДВР, които били разположени около мястото на срещата. Те установили, че 30-годишният Г.Г. е известен на МВР и е осъждан. При извършения личен обиск у него били открити още 6 хил. лева, чийто произход се уточнява в момента.
Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 209 от НК. Уведомена е прокуратурата, а на Г.Г. му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража за срок от 72 часа“. Работата по случая продължава.