Митрополит Николай не се сдържа – оспори избора на Кирил

Според пловдивския владика варненският митрополит е избран в разрез с устава на Църквата

Изборът на варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Светия синод е в разрез с устава, заяви пловдивският митрополит Николай късно снощи пред БНТ.

Дядо Николай обяснил пред екипа на „Вяра и общество“, че при избора на варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Светия Синод е нарушен чл. 63, ал. 2 от Устава на Българската православна църква (БПЦ). Негово Високо Преосвещенство твърди, че наместник-председателят е трябвало да бъде избран с мнозинство, което съставлява повече от половината на всички членове на Светия Синод. Тоест при 14 синодални архиереи за митрополит Кирил е трябвало гласуват минимум осем, а той е получил подкрепата на седем от своите събратя.

Николай зае временно тази длъжност в деня на кончината на патриарх Максим. На заседанието на Синода тогава не присъстваха Кирил и неврокопският Натанаил, които бяха в чужбина. Резултатът от заседанието не бе в полза на Николай, дори той не е бил подкрепен от нито един митрополит.

При тайното гласуване новият наместник-председател е бил подкрепен от седем от митрополитите, каза самият той. За Сливенския митрополит Йоаникий имало 4 гласа и за Русенския Неофит - един. 

С особено мнение против това решение излизат само двама владици - старозагорският Галактион и ловчанският Гавриил, който обясни, че не е против личността на пловдивския владика, а против това, че уставът се погазва.