Астрономи пращат съобщения до извънземни?

Свят

10-02-2015, 09:30

Снимка:

Search of Extraterrestial Intelligence

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Търсят живот в далечни светове

Учени планират да излъчат съобщение от Земята към Космоса, за да се опитат да открият признаци за съществуването на живот в далечни светове, пише MailOnline, цитиран от Агенция „Фокус". Астрономите ще изпратят сигнали от радио телескопи към стотици други слънчеви системи с надеждата да направят революционни открития. Проектът на базираната в Калифорния организация Seti (Search of Extraterrestial Intelligence), чиято дейност е насочена към търсене на извънземен живот, се представя като важна стъпка в проучването на Космоса. 

Ако проектът получи "зелена" светлина, съобщението ще бъде получено от звездните системи в радиус 20 светлинни години от Земята. "Възможно е да има множество цивилизации, но ако слушат, а никой не излъчва сигнали, нищо няма да се случи", казва Дейвид Блек, астрофизик и изпълнителен директор на Seti. "Един от въпросите, ако пристъпим към изпълнение на плана си, е какво съобщение да изпратим? Дали да бъде съчинено от няколко учени или трябва да включи целия свят, може би чрез интернет?", казва Блек. Колегата му Дъглас Вакох добавя, че от половин век Seti търси нещо, което самите хора не произвеждат – разумни сигнали към далечни светове.

Проектът ще бъде дискутиран по време на годишната среща на Американската асоциация за авангардна наука. Водещи учени обаче се опасяват, че такава инициатива може да има обратен ефект. Известният физик Стивън Хокинг предупреждава, че отправянето на покана към извънземни същества може да изложи човечеството на опасност. Ученият е прочут с убедеността си в съществуването на живот извън Земята, но в същото време е заявявал мнението си, че той може да бъде опасен. "Ако извънземни ни посетят, събитията може да се развият като при пристигането на Колумб в Америка, а резултатът не е бил благоприятен за местните жители", изтъква Хокинг в документален филм от 2010 година.