Президентът иска референдум за изборните права на българите

Политика

19-03-2015, 10:37

Снимка:

president.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

"Реформи ще се правят", обеща Плевнелиев в обръщението си пред народните представители

Президентът ще инициира национален референдум за изборните права на българските граждани. Това може да се проведе заедно с изборите. Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщение към народните представители по повод проведените консултации с парламентарно представените партии, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

"Реформи ще се правят", обеща Плевнелиев. Той увери, че има и ресурс, и съгласие за реформи. "Реформите са базирани на политически диалог, постигат се чрез политически кураж и широко политическо съгласие", обясни държавният глава на депутатите. Според него, няма спор за това кои са секторите, които следва да бъдат реформирани.

"Обединихме, че е необходима политическа стабилност и въпреки различията, да подкрепим смислени и националноотговорни действия. Има потенциал за постигане на политическо съгласие. Надявам се през годината да дадем достатъчно примери за политическа принципност и отговорност. Уверен съм, че от това ще спечели политическата система като цяло", обнадежден е президентът Плевнелиев.

По думите му 43-то Народно събрание е започнало своята работа, демонстрирайки подход на уважение към парламентаризма и сблъсък на идеи.

"България има свой план за действие – Национален план за развитие 2020. Имаме инструмент, който ще осигури необходимия ресурс за постигане на заложените цели – споразумението с ЕС. 43-то Народно събрание и правителството могат да обърнат спиралата на общественото доверие", заяви Росен Плевнелиев.

Според него, за да дойдат инвеститорите, а не олигарсите, трябва правна сигурност и работещи регулатори.
"Не е достатъчно само да имаме стратегия. Независимостта и ефективността на съдебната система се отстояват ежедневно. Народът е жаден за справедливост", посочи президентът и даде за пример, че по аферите САПАРД и КТБ няма нито един осъден.

"Реформата не може да бъде отлагана повече. Народът няма да ни прости", призна държавният глава. Той акцентира и върху необходимостта от промени в Конституцията за качествена правораздавателна система.

"Уверен съм, че нямаме времето и правото да чакаме. Имаме много добри идеи, които могат да се реализират и без конституционна промяна. Независимостта на съдебната система се отстоява и от политиците, и от институциите, и от гражданите, и от съдиите", обясни Росен Плевнелиев.

"Работим заедно, за да се присъединим към Шенгенското пространство. Налице е пълен консенсус за коректното управление на еврофондовете. Нека 2015 г. бъде рекордна за България по усвояване на еврофондове. Нека ускорим работата по закон за еврофондовете", призова президентът.

По мнението на Плевнелиев тази година било добре да се приеме и нова стратегия за борба с корупцията. Той призова и за нов Закон за обществените поръчки, за да се използват повече електронни обществени поръчки.

"Проблемът в българската енергетика е държавата и начинът, по който тя действаше досега. Този сектор трупаше проблем след проблем. Има широко политическо съгласие за провеждане на реформа в сектор "Енергетика". Когато Европа изгражда енергиен съюз, нямаме право да пропуснем този шанс. Диверсификация, либерализация и енергийна ефективност трябва да са основният фокус на нашите усилия", смята президентът Росен Плевнелиев.
По думите му, енергийната либерализация ще бъде приоритет през 2015 г. "Българите заслужават да избират доставчик на ток от свободния пазар", убеден е държавният глава.

"Сигурен съм, че осъществяването на енергийната ефективност и санирането на хилядите българските жилища ще осигуря много повече видими ползи за гражданите, отколкото който и да е от проектите на "Големия шлем", каза той, обръщайки се към депутатите отляво.

Той припомни, че избори ще има и занапред, а обществото очаква искреност.

Според президента Плевнелиев, българският зимен туризъм има сериозен потенциал.

"Няма алтернатива за решаване на конфликта Украйна-Русия, освен мирния път на демокрацията. Не трябва да се делим на "фили" и "фоби". Българското общество подкрепя европейския път за развитие. Европа е нашият цивилизационен избор, защото уважаваме суверенитета на всяка държава, избираме човешките права и свободи и върховенството на закона", уточни Росен Плевнелиев.