Бликна вода от Свещения кладенец на Голямата базилика в Плиска

Най-доброто от печата

25-07-2015, 07:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сбъдна се заветът на леля Ванга

Точно в 11,14 ч в петък от Свещения кладенец на средновековната Голяма базилика край Плиска бликна вода, съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Археолози извършват финалните проучвания на обекта, преди да започне неговото възстановяване.
“Малко по-късно водата започна да пълни кладенеца и се наложи да бъде изпомпвана, за да могат колегите да стигнат до дъното - обясни пред “Труд” музейният директор. - Не знаем какво има вътре. Понякога църковните служители са хвърляли ценностите на храма, за да ги спасят от нападатели.”
Според проф. Димитров започва да се сбъдва заветът на леля Ванга. Преди години тя го кани в Петрич и му поръчва да възстанови “държавните ни църкви”. Казва му, че “България ке се оправи, когато от Свещения кладенец на Плиска бликне вода”. “Не сме свикнали обаче да живеем богато, какво ще правим”, коментира Димитров.
Възстановяването на Голямата базилика може да започне следващата седмица. НИМ организира кампания за набиране на средства, необходими са 8 млн. лева. Археолозите чакат премиера Борисов на обекта.